Zdravje

Telovadimo v prijetni svežini bližnjega gozda

T.D.
17. 8. 2019, 11.33
Deli članek:

Vadba v naravi v primerjavi s tisto v telovadnici veliko bolje revitalizira telo, poveča energijo in izboljša miselne procese, prav tako sprošča napetost ter odpravlja zmedenost, jezo in depresijo.

Dreamstime
Obujte si športne copate, opremite se s steklenico vode in odhitite v naravo.

Če vaša rekreacija postaja vse bolj monotona in vas vedno iste vaje v zatohli telovadnici že spravljajo ob pamet, je čas za osvežitev. Pobegnite v gozd, kjer so temperature znosnejše, narava pa polna energije, ki si jo lahko načrpate tudi zase. Že deset minut je dovolj, pravijo strokovnjaki, pa boste po telovadbi v gozdu ali na senčnem travniku kot prerojeni. Zato ne pomišljajte več: obujte si športne copate, oblecite udobna oblačila, opremite se s steklenico vode in odhitite v divjino. Predstavljamo vam nekaj vaj, ki so kot naročene za ta letni čas.

Upogib trupa vstran

Dvignite roke nad glavo, dlani so lahko združene ali ne, po želji lahko držite tudi lažje uteži. Pazite, da so roke v komolcih rahlo upognjene, s čimer zaščitite sklepe. Z ravnim hrbtom se nagnite čim bolj v levo, za trenutek zadržite položaj in se nato vrnite v začetnega. Ponovite še v desno. Naredite do deset ponovitev na vsako stran.

Razteg sprednje stegenske mišice

Raztezanje ohranja mišice prožne, deluje kot preventiva pred športnimi poškodbami, sprošča, izboljšuje gibljivost in psihofizično počutje. Stegenske mišice najlažje raztegnete tako, da v izpadnem koraku nogo, ki jo želite raztegniti, s kolenom naslonite na tla in z roko dvignjeno stopalo potisnete čim bolj k telesu. Raztegnite obe nogi.

Odpravite bolečine v ramenih in rokah

Vajo lahko izvajate sede ali stoje. Dvignite desno roko v višino ramen, z levo roko primite za desno nadlaket nad komolcem in jo potisnite k nasprotni rami. Zadržite 20 sekund. Nato vajo ponovite še z drugo roko.

Deska

Položaj deske je klasična vaja, ki ni nikdar iz mode. Njena prednost je ta, da krepi celotno jedro telesa, vključno s hrbtnimi mišicami. Namestite se v položaj za sklece in se spustite na podlakti. Telo je povsem ravno. Pazite, da vam boki ne uidejo navzgor. Začetniki vztrajajte v položaju 30 sekund, nato iz tedna v teden ta čas podaljšujte.

***PPS: Obujte si športne copate, opremite se s steklenico vode in odhitite v divjino. ŠTEVILKA: 10 minut je dovolj, pravijo strokovnjaki, pa boste po telovadbi v gozdu kot prerojeni. POUDAREK: Raztezna vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost in gibljivost. CITAT: Pobegnite v gozd, kjer so temperature znosnejše, narava pa polna energije, ki si jo lahko načrpate tudi zase. RDEČ OKVIR: RAZTEZNE VAJE Raztezanje ohranja mišice prožne, deluje kot preventiva pred športnimi poškodbami, sprošča, izboljšuje gibljivost in psihofizično počutje. SIV OKVIR: Vaja za CELO TELO Položaj deske je klasična vaja, ki ni nikdar iz mode. Njena prednost je ta, da krepi celotno jedro telesa, vključno s hrbtnimi mišicami.***