KOŽNE TEGOBE

Ko pigmentni madeži povzročijo preglavice

T.D.
15. 8. 2019, 14.16
Posodobljeno: 15. 8. 2019, 20.37
Deli članek:

Neenakomerni, temno obarvani kožni madeži, ki se po navadi največkrat pojavijo na obrazu v obliki drobnih sončnih peg, lahko povzročijo preglavice.

Dreamstime
: Poskrbimo za redno zaščito kože pred vplivom sončnih žarkov.

Koža si skozi leta »zapisuje« napake in pravilnosti in kaže vidne spomine. Njene lastnosti izražajo kronološko starost, življenjski slog, hormonske spremembe in bolezenske procese. Hiperpigmentirana koža sicer ni nevarno bolezensko stanje, vseeno pa lahko vpliva na počutje in samopodobo. Hiperpigmentacije ali pigmentni madeži so zunanji znak čezmernega odlaganja rjavega pigmenta melanina v koži. Vzroki za kopičenje melanina v koži so predhodne poškodbe ali vnetja na koži, jemanje nekaterih zdravil in izpostavljanje UV-žarkom.

Največji dejavnik so sončni žarki

Za nastanek pigmentnih madežev je v največji meri kriva UV-svetloba, zato so vsi, ki se pogosto nastavljajo sončnim žarkom ali obiskujejo solarij, nagnjeni k pigmentnim spremembam kože. Večinoma se začnejo pojavljati okoli 35. leta, vendar čezmerna pigmentacija prizadene tudi mlajše.

Kaj lahko storite sami?

Pigmentni madeži nastanejo na tistih delih kože, ki so najbolj izpostavljeni UV-žarkom. Pomembno vlogo ima tudi barva kože in oči; ljudje svetlih las in svetlih oči so bolj nagnjeni k nastanku pigmentnih znamenj, zlasti če se veliko zadržujejo na soncu. Ko govorimo o izpostavljanju sončnim žarkom, nimamo v mislih le sončenja, temveč moramo kožo zaščititi tudi med športnimi in rekreativnimi dejavnostmi na prostem. Vpliv UV-žarkov se žal ne izniči, ampak se kopiči v kožnih celicah. Do osemnajstega leta starosti prejmemo največji delež sevanja, ta pa se pozneje samo še povečuje. Pigmentni madeži se pojavijo na koži obraza in dekolteja ter na hrbtiščih dlani in podlahti, torej na delih telesa, ki so vse leto izpostavljeni vplivu sončnih žarkov. Poleg tega pretirano izpostavljanje sončnim žarkom izsuši kožo, povzroči nastanek gubic in pretirano poroženelost, a tudi nevarne tvorbe, kot sta kožni rak in celo maligni melanom. Na delih telesa, ki jih oblačila večji del leta ščitijo pred soncem, tovrstni madeži ne nastajajo. Starostne pege so zelo podobne pigmentnim znamenjem in jih je pogosto težko ločiti med seboj.

Zaščitite kožo!

Nastanek pigmentnih madežev lahko preprečimo predvsem tako, da poskrbimo za redno zaščito kože pred vplivom sončnih žarkov. To pomeni, da za zaščito poskrbite vsakič, ko greste ven. Zaščita je zelo pomembna tudi zato, ker se lahko iz posameznih pigmentnih znamenj razvije kožni rak. Če ne želimo vsak dan mazati izpostavljenih predelov kože s kremami za sončenje, ker smo morda nanje preobčutljivi, lahko uporabljamo tudi kreme, ki jih kupimo v lekarni in s katerimi si zaščitimo samo posamezna znamenja.

Poskrbite tudi za roke

Čeprav pigmentni madeži največkrat napadejo obraz, pa so lahko nehvaležni tudi na rokah. Roke so izpostavljene številnim škodljivim vplivom okolja, kot so sončni žarki, veter in temperaturne razlike. Tudi pogosto močenje ter raba mil in čistil poškoduje povrhnjico, jo izsuši ter spremeni njeno naravno pH-vrednost. Da bi preprečili te vplive, si roke pri delu zaščitite z rokavicami; če vas motijo gumijaste, si podnje nadenite bombažne. Večkrat na dan uporabljajte hranljivo kremo, ki bo koži povrnila izgubljene maščobe in vlago. Vedno je treba uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem, ki preprečujejo škodljiv vpliv sončnih žarkov.