ADIJO, MAŠČOBA!

Podopustniška dieta z rumeno zelenjavo

T.D.
15. 8. 2019, 21.45
Deli članek:

Ljubiteljem hrane, ki povzroča okrogel trebuh, prinašamo dobro novico! S sočno sladko koruzo se lahko kolobarčkov okoli popka znebite v pičlem tednu dni!

Profimedia
Oranžna in rumena zelenjava sprostita največ hormona adiponektina.

Vse zasluge gredo hormonu adiponektinu, ki ga zdrava jesenska poljščina sprošča in pomanjkanje katerega povzroča kopičenje maščobnih blazinic in še kaj. Adiponektin je hormon, ki igra ključno vlogo pri oblikovanju našega telesa. Deluje kot prenašalec informacij znotraj celic. Mišicam in jetrom prižge zeleno luč, naj kurijo nakopičene maščobe, pri čemer se najhitreje odzove trebušno salo, tako hitro in v tolikšni meri, da se hujšanje pozna tudi pri ljudeh, ki sicer ne uvedejo nobenih posebnih sprememb na svojem jedilniku, razen te, da začnejo uživati več hrane, ki sproža sproščanje tega hormona. Hormon je zaradi izjemne učinkovitosti med znanstveniki postal tako zanimiv, da na Harvardu celo razmišljajo, kako bi ga vključili v zdravljenje bolezenske debelosti.

Čudežna koruza

Nezdrave življenjske navade, od prenajedanja in uživanja hrane z nizko prehransko vrednostjo do dolgih ur sedenja, kajenja in premalo spanca, so vse po vrsti kradljivke hormona adiponektina. Raven tega hormona sicer najhitreje naraste z naglim hujšanjem, pot pa je lažja, če ciljamo kar mimo tarče in si prizadevamo najprej uživati hrano, ki pospešuje izločanje tega hormona. Hujšanje bo sledilo zgolj kot stranski učinek zdravih izbir. Znanstveniki so ugotovili, da oranžna in rumena zelenjava sprostita največ tega hormona. Koruza pa izmed vse zelenjave vsebuje največ karotenoidnih antioksidantov in drugih hranil, ki povzročajo njegovo naglo sproščanje. Dieta spodbuja tudi k uživanju korenja, rumene paprike in, ne boste verjeli, prav tako mladega, rumenkastega sladkega krompirja, vendar pa najbolj presenečajo učinki rumene in sočne koruze.

Dodajmo še zdrave maščobe in hojo

Mononenasičene maščobe iz olivnega olja, žafranikinega olja, oreškov in avokada učinkujejo na naše celice, vnete od presežka kilogramov, zelo pomirjajoče in jih je prav tako nadvse priporočljivo uživati, saj bolj ko so celice umirjene, več adiponektina lahko izločijo. Nadomestimo slabe maščobe z dobrimi in shujšali bomo za polovico hitreje in lažje! Če pa nam bo obenem uspelo po 40 minut na dan hoditi, lahko pričakujemo pravcati čudež, do trikrat hitrejše hujšanje. Zasluge gredo tokrat, zaradi gibanja, naglemu znižanju ravni hormonov kortizola in inzulina, s čimer se znova, poenostavljeno zapisano, ustvari veliko prostora za zdrav adiponektin.

Kako deluje dieta?

Ženske, ki so preizkusile dieto s koruzo, so že v enem tednu lahko zlezle v oblačila nižje konfekcijske številke, ne da bi bile lačne. Prav nasprotno, uživale so v sočnih, poznopoletnih jedilnikih, ki nas po napornem dopustu napolnijo z veliko vitamini in minerali. Zraven popijte obilo vode, sem in tja si lahko privoščite tudi kakšno gazirano poslastico s sladili. V jedi pa vmešajte obilo shujševalnih začimb, ki vse po vrsti pospešujejo presnovo in zadostijo okušalnim brbončicam. S takim jedilnikom mirno nadaljujte tudi po sedmih dneh, glejte le, da boste zaužili od 1200 do 1300 kalorij na dan in da bodo maščobe prihajale iz dobrih virov. Nikar jih ne črtajte, škodilo vam bo! Vlaknin mora biti vsak dan najmanj 25 gramov, kar zaužijete že s polovico skodelice fižola in nekaj porcijami zelenjave.