gREMO po koper

Pozabljena začimba, ki krepi naše zdravje

Z.F. / Novice Svet24
24. 6. 2018, 12.00
Deli članek:

Kmalu bomo lahko na vrtu že potrgali prve kumare, poleg njih pa tudi koper, ki ga poznamo zgolj kot začimbo, uporabno pri vlaganju kumar. A je več kot to. Pomaga pri nespečnosti, krhkih kosteh, vetrovih …

Dreamstime
Za hitro in naravno osvežitev vašega daha bo dovolj že nekaj vejic kopra. Gre za začimbo, ki je znana po tem, da uniči mikrobe v vaših ustih, ki so pogosto krivi za vaš zadah.

Roko na srce, kako pogosto se spomnite, da bi solato začinili s posušenim koprom? Ali pa morda svežim? Koper lahko izboljša vaše zdravje in počutje. Spremeni okus jedi in jih oplemeniti. Uporabna so tako semena, ki jih navadno uporabljamo za vlaganje, kot tudi listi in stebla.

Dreamstime
Cvetove kopra uporabljamo za pripravo vložene zelenjave, prav tako lahko iz njih pripravimo čaj.

Konec nespečnosti

Koper je bogat s flavonoidi in vitamini skupine B, ki pomagajo pomirjati. Zato uživanje jedi s koprom tik pred spanjem pozitivno vpliva na vse, ki se pogosto spopadate z nespečnostjo. Dovolj bo, če boste pred spanjem popili nekaj tekočine, v kateri so bile vložene kumare, ali pa tekočino, ki je ostala od solate.

V boj proti osteoporozi

Koper je bogat tudi s kalcijem in drugimi pomembnimi minerali, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Jedi, bogate s kalcijem, preprečujejo zmanjševanje kostne gostote, kar na dolgi rok pomeni manjše tveganje za osteoporozo. Redno uživanje kopra bo tako zagotovo koristno za vaše kosti, hitreje boste okrevali tudi po zlomih.

Odpihnite neprijetne vetrove

Obožujete okus kopra? Potem ne poznate težav z napihnjenostjo in neprijetnimi vetrovi. Če vas čaka obilna večerja, si pred njo omislite manjši obrok, v katerem naj ne manjka koper, in preprečite zaprtje ter upočasnjeno prebavo.

Dreamstime
S tekočino od vloženih kumar boste hitreje pregnali kolcanje.

Holandska omaka

Hitro pripravljena omaka, ki se prileže morskim jedem pa tudi koruznemu čipsu. Sestavine: ½ limone, 3 žličke kisa, 3 rumenjaki, 125 g masla, 2 ščepca soli, ščepec popra, 6 vejic kopra. Priprava: Koper operemo in drobno nasekljamo. Maslo pristavimo na kozico z vrelo vodo, da se počasi topi. Prilijemo limonin sok in vinski kis. Dodamo rumenjake in penasto mešamo, da se volumen podvoji, tako dolgo, da omaka postane gosta. Po okusu dodamo sol, poper in koper.