Čas dopustov

Črevesje navija za probiotike

Zoran Franc / Novice Svet24
23. 6. 2018, 19.00
Deli članek:

Končno je nastopil tisti čas v letu, ko se nekoliko odklopimo od vsakdanjega vrveža in obveznosti. Poletje kar kliče po potovanjih, ki se jih večina med nami izjemno veseli. A na potovanjih nas velikokrat preseneti tudi driska. Kako jo ugnati?

Dreamstime
Privoščite telesu le najboljše in izboljšajte svojo prebavo

ČREVESNA MIKROFLORA

Prebavne težave in slabitev imunskega sistema lahko v večji meri preprečimo s preventivnim zaužitjem koristnih bakterij – probiotikov.

TROPSKI KRAJI

Pred odhodom v tropske kraje preverite morebitna zdravstvena tveganja in opozorila za obiskana območja, saj so v tropih zdravstvene težave turistov navadno pogostejše.

IZVOR BESEDE

Probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje) in tako pomeni »za življenje«. Izraz »probiotik« se je uveljavil šele okrog leta 1950.

Potepanja so res čudovita, vseeno pa je vedno dobro biti pripravljen na morebitne nevšečnosti. Spremembe v okolju, drugačna prehrana in slabše higienske razmere lahko v našem telesu hitro sprožijo odzive, ki si jih na potovanjih prav gotovo ne želimo. Porušena črevesna mikroflora, ki se kaže s prebavnimi težavami, kot so driska, napenjanje, zaprtje in slaba prebava, je takrat zelo pogosta. Toda omenjene nevšečnosti lahko v veliki meri preprečimo že doma.

PRIPRAVE NA POTOVANJE

Tako kot se pogosto dodobra pozanimamo o kraju, kamor se odpravljamo, o njegovih znamenitostih, ki jih preprosto moramo videti, o hrani, ki jo moramo pokusiti, in drugih koristnih informacijah, je skoraj nujno, da pred pakiranjem razmislimo tudi o potovalni lekarni, ki jo bomo vzeli s sabo. Le tako si lahko zagotovimo čim manj težav na potovanju. Zdravstvene priprave se razlikujejo glede na naš cilj. Če potujemo v kraje, kjer je zdravstvena oskrba dokaj dobra, lahko pričakujemo manj težav, če zbolimo.

PROBIOTIKI, NAŠ NAJBOLJŠI PRIJATELJ

Pomembno je, da imamo v prtljagi vedno prostor za potovalno lekarno. Njeno vsebino prilagodimo trajanju in cilju potovanja. Vanjo lahko poleg nekaterih osnovnih stvari in zdravil, ki ji redno jemljemo, uvrstimo probiotike. Sploh če nam črevesje že sicer rado povzroča težave, so nujen spremljevalec. Uživati pa jih je dobro začeti, še preden se zares kam odpravimo.

Priporočeno je, da jih jemljemo že nekaj dni pred odhodom in si tako okrepimo črevesno mikrofloro. Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so probiotiki živi mikroorganizmi, ki zaužiti v zadostni količini koristijo zdravju gostitelja. Da boste na potovanjih polni življenja in energije, torej ne pozabite na probiotike!