NAZAJ V ŽIVLJENJE

Slovenija potrebuje program celostne rehabilitacije za bolnike z rakom!

Oglasno sporočilo
22. 6. 2018, 12.56
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 13.05
Deli članek:

V Sloveniji prav v tem trenutku poteka prvi pilotni program celostne rehabilitacije bolnikov s krvnimi raki. Gre za program, ki bo skozi natančno spremljanje napredka uporabnikov programa dokazal, da je celostna rehabilitacija bolnika med zdravljenjem težke bolezni in po njej nujna za to, da se bolnik lahko vrne nazaj v kakovostno življenje.

Da pa bi program lahko v celoti izpeljali do konca, nosilci programa apelirajo na vse solidarne Slovenke in Slovence: podprite izvedbo programa z donacijo 5 evrov in s tem pomagajte tlakovati pot programu v redno zdravstveno oskrbo za vse bolnike z rakom, uporabnikom pilotnega programa pa nazaj v življenje!

»Zboleli ste za rakom,« je ena najtežjih in najbolj pretresljivih novic, ki jih lahko posameznik v svojem življenju prejme. Udari kot strela z jasnega in zatrese stabilnost njegovega življenja ter življenja njegovih svojcev, prijateljev... Spodnese jim tla pod nogami in še preden se dobro postavijo nazaj na noge, bolnika vase potegne vrtinec napornega zdravljenja, slabotnosti, fizične oslabelosti in pogosto tudi depresije.

Napor. Nemoč. Upanje. In na koncu, po prestani terapiji, še prepuščenost samemu sebi. Na sami meji fizičnih zmogljivosti. »Bolniki pridejo v program z različnimi fizičnimi sposobnostmi. Nekateri niso sposobni sami niti sesti na stol ali z njega vstati, tudi ne hoditi po stopnicah. Drugi so fizično bolj pokretni, a potrebujejo prehransko svetovanje zaradi hude podhranjenosti, ki je posledica bolezni in zdravljenja, ter veliko spodbude in psihološko podporo, ki jih bo vrnila nazaj v življenje,« pravi Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, ki je v partnerstvu z Združenjem hematologov Slovenije nosilec pilotnega programa. »Osrednji namen programa je omiliti ali preprečiti posledice težkih in zahtevnih terapij, ki so pogosto na meji človeških vzdržljivosti tako na fizični kot psihični ravni, izboljšati učinkovitost zdravljenja in kakovost življenja bolnika ter mu pomagati, da se čim hitreje vrne v vsakdanje življenje in delovno okolje. Uporabniki programa gredo skozi tri module: fizikalni in gibalni modul, prehranski modul in psihosocialni modul, ves čas pa so jim na voljo tudi individualna svetovanja,« dodaja Modičeva. Vsak izmed modulov uporabnikom prinese nova znanja, nove usmeritve, predvsem pa spodbudo in upanje, ki ju delijo z ostalimi uporabniki ter strokovnimi izvajalci programa. Dosedanji udeleženci radi povedo, da je bila spodbuda drugih udeležencev programa velikega pomena pri začetku njihovega okrevanja.

Program je za uporabnike brezplačen in je nastal v sodelovanju z slovenskimi strokovnjaki. Njegovo zasnovo in izvedbo v veliki meri podpira in sofinancira Ministrstvo za zdravje. Za njegovo dvoletno izvedbo in uspešen zaključek pa v združenju potrebujejo še nekaj dodatnih sredstev, zato se po zgledu podobnih praks iz razvitih dežel za podporo obračajo tudi na javnost. Pošljite ZDRAV5 na 1919 ali darujte po svojih močeh prek TRR. Več informacij o programu, uporabnikih in strokovnjakih ter možnosti za vključitev v program ali podporo je na voljo na www.nazajvzivljenje.si