Dobro počutje

Telovadimo lahko kar na domačem balkonu

Z.F./Novice Svet24
23. 6. 2018, 08.00
Deli članek:

Poletna vročina, služba, družina … Vse to so izgovori, da bi se izognili (pre)potrebnemu »miganju«. Čas je za spremembe!

Dreamstime
Za telesno vadbo ne potrebujete veliko prostora.

Junijski večeri, ko vročina popusti, so idealni za tek v naravi ali kolesarjenje. Vendar bi včasih raje ostali na domačem balkonu, srkali ledeno kavo in reševali križanke. Zakaj pa ne bi telovadili? To je mogoče početi tudi na balkonu –  potrebujete zgolj mehko podlago ali blazino in že si lahko raztezate mišice v vse mogoče smeri v šestih preprostih korakih:

Dreamstime
Vadbo začnite v meditativnem položaju (to pomeni, da se usedete po turško).

  1. Sedite po turško v meditativni položaj. Zaprite oči in globoko dihajte, da v pljuča zajamete čim več zraka.
  2. Roke dajte za glavo, hrbet naj bo vzravnan, glava dvignjena. Komolce potiskajte čim bolj nazaj, dokler ne začutite napetosti v ramenskem obroču in pod lopaticami. Če lahko, se izmenično (vsaj 10-krat) nagnite v levo in desno stran, da okrepite še stranske mišice.
  3. Desno nogo iztegnite, leva pa naj bo pokrčena tako, da se stopalo dotika desnega kolena. Pogled usmerite navzgor, dvignite roke in jih raztezajte proti stropu, kot bi se ga želeli dotakniti. Čutili boste napetost v hrbtu. Položaj zadržite eno minuto.
  4. Iz tega položaja se spustite proti kolenu. Z rokami primite stopalo iztegnjene noge, z glavo pa se poskušajte dotakniti kolena. Ko dosežete najnižjo točko, zadržite nekaj sekund, nato se znova zravnajte.
  5. Stegnite obe nogi, s telesom pa se nagnite nazaj. Naslonjeni bodite na komolce. Glava naj vam nežno pade nazaj. Ta vaja je odlična za raztezanje vratu in hrbta.
  6. Lezite na hrbet, roke naj počivajo ob telesu. Dvignite noge, nato še spodnji del hrbta in se s prsti na nogah poskušajte približati tlom za glavo. Opirajte se na sklenjene roke pod hrbtom. Položaj zadržite nekaj sekund, nato se vrnite v izhodiščni položaj in vajo še nekajkrat ponovite.