Življenjski standard

Slovenci bežijo na tuje, pa gredo res na boljše?

Polona Krušec / Novice Svet24
23. 6. 2018, 19.30
Deli članek:

Vsako leto se iz Slovenije v tujino s trebuhom za kruhom odpravi okrog 15.000 Slovencev. Nove priložnosti najpogosteje iščejo v Nemčiji, Avstriji in Švici in Veliki Britaniji.

Profimedia

Vzroki migracij so različni, vendar je v ospredju iskanje primerno plačane službe; v splošnem tako migranti iščejo dežele z boljšim socialno-ekonomskim položajem. 

»Več kot četrtina odseljenih državljanov Slovenije (27 %) je leta 2016 odšla v Avstrijo, za največ preostalih pa so postale države njihovega prihodnjega prebivališča Nemčija (20 %), nato še Švica in Združeno kraljestvo,« v odstotkih stanje komentira Statistični urad Republike Slovenije. In česa so tam deležni?

Izstopa Švica

Raziskali smo, kako visoki so življenjski stroški v omenjenih deželah; osredotočili smo se na plače, cene najemnin, pogonskega goriva in stroškov za hrano, pri čemer smo ugotovili, da ima najvišjo bruto mesečno plačo od omenjenih držav Švica, ki je za malo več kot trikrat višja od slovenske in tako znaša 5.523 evrov.

Številka se v primerjavi z našo povprečno bruto plačo, ki je 1664 evrov, sliši resda ogromna, vendar ne gre pozabiti upoštevati, da so življenjski stroški v tej za mnoge obljubljeni deželi dva do trikrat višji kot pri nas. Zelo visoke so cene najemnin nepremičnin; za najemnino enosobnega stanovanja v enem od večjih švicarskih mest boste odšteli med 700 in 1100 evri. Pri nas so cene najema enosobnega stanovanja pol nižje; gibljejo se med 350 in 500 evri.

Minimalna plača

Medtem ko je mesečni strošek hrane za družine z dvema otrokoma okrog 600 evrov, je treba v Švici za ta namen odšteti nekoliko več – od 700 do 1000 evrov. Kar se te države Srednje Evrope tiče, je zanimivo omeniti še minimalno bruto plačo, ki znaša 3101, medtem ko je naša 842 evrov.

Glede višine življenjskih stroškov sta si precej, če ju primerjamo med sabo, podobni Nemčija in Avstrija. Njuni povprečni bruto plači sta okrog 3600 evrov, minimalni pa okrog 1500 evrov. Cene pogonskih goriv so sicer v Avstriji precej višje kot v Nemčiji, ko pa govorimo o stroških najemnin stanovanj in vsoti, s katero v teh dveh državah operirajo, ko nakupujemo hrano, sta si ti precej podobni.

»Navite« najemnine

Če Avstrijo in Nemčijo primerjamo s Slovenijo, izstopa povprečna bruto plača obeh tujih dežel, ki je skoraj dvakrat višja kot pri nas, pa tudi višina minimalne se od naše vidneje razlikuje. Stroški najemnin in hrane so pri nas nekoliko nižji, a ne prav veliko.

Zanimiva na seznamu držav, v katere se najpogosteje izseljujejo Slovenci, je tudi Velika Britanija, katere bruto plača znaša »le« 2536 evrov, kar je manj kot v katerikoli drugi deželi, ki jih danes izpostavljamo. Precej draga so na Otoku pogonska goriva, mesečni družinski odlivi so skoraj enaki kot pri nas, pomembna razlika pa se pojavi, ko govorimo o višinah najemnin, ki so v tej otoški državi malodane vrtoglave.