Znojenje

Zapiranje por resno ogroža vaše zdravje

P.R./Novice Svet24
23. 6. 2018, 11.00
Deli članek:

Številni strokovnjaki ugotavljajo, da si ljudje škodujemo, ko uporabljamo deodorante z antiperspiranti, saj zapiranje por in preprečevanje znojenja resno škoduje našemu zdravju.

Profimedia
Najbolj škodljivo je, če deodorant pod pazduho nanesete takoj po britju.

Kakšen deodorant pa vi uporabljate? Morda bi bilo dobro preveriti njegove učinke na vaše zdravje. Še posebej škodljivi so namreč antiperspiranti, saj ti zapirajo naše pore in tako preprečujejo znojenje, medtem ko deodoranti koži dovoljujejo, da se ta hladi na naraven način, to je z znojenjem. Pa vseeno imajo oboji negativne posledice, ki se kažejo na našem zdravju. Aluminij, ki ga vsebujejo antiperspiranti, lahko povzroči raka in druge resne bolezni. Ta se absorbira v krvni obtok in kopiči v možganih, zato povečuje tudi možnost zbolevanja za alzheimerjevo boleznijo. Preverite torej deklaracije in dobro premislite, kaj kupujete.

RAZISKAVE

Obstajajo tudi številne raziskave, ki dokazujejo soodvisnost med redno uporabo antiperspirantov in rakom dojke. Še bolj škodljivo je, če ga nanašate na pazduho takoj po britju. Naslednjič, ko kupujete deodorant, si vzemite čas in najdite čim bolj naravnega, saj boste s tem vašemu telesu naredili veliko uslugo. 

REAKCIJE

Če imate občutljivo kožo, so za vas primernejši dezodoranti, saj lahko antiperspiranti sprožijo alergične reakcije. Za razdraženo kožo so najboljši naravni kristalni dezodoranti, ki so brez vonja.