Hipohondri pozor!

FOTO: Bulica na njenem obrazu je skrivala grozljivo skrivnost

S.R.
22. 6. 2018, 10.43
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 10.50
Deli članek:

Sprva je mislila, da gre za nedolžno majhno bulico, a se je izkazalo, da se v njej skriva nekaj precej bolj zloveščega.

New England Journal of Medicine
Vse se je začelo z majhno bulico pod očesom, no, pravzaprav se je začelo s pikom komarja.

32-letnica iz Rusije je na svojem obrazu opazila majhno skrivnostno bulico, ki je sicer bila nekoliko srbeča, a ni kazalo, da bi lahko predstavljala razlog za zaskrbljenost. Realnost je bila drugačna, zaradi poznejšega odkritja pa se hipohondrom še danes šibijo kolena. Podrobnosti o primeru so bile objavljene v reviji The New England Journal of Medicine.

Bulica se je po nekaj dneh začela premikati, nato pa se je preselila pod njeno obrv. Od tam se je »odločila« za selitev v njeno zgornjo ustnico. To je sodu končno izbilo dno, 32-letnica, ki je nadležno gomazen vestno dokumentirala, pa se je končno odpravila do zdravnikov. Izkazalo se je, da ji pod kožo gomazi parazitski črv, glista z imenom Dirofilaria repens, ki jo prenašajo komarji. Zdravljenje je bilo na srečo preprosto, zdravniki so glisto kirurško odstranili, ženska pa je povsem okrevala.

New England Journal of Medicine
Stvor je najprej "migriral" pod obrv, nato v zgornjo ustnico.

Tudi blizu našega doma?

Okužba s tem parazitom je pri ljudeh sicer redka, črv se namreč bolj domače počuti v psih in drugih mesojedih živalih, vendar občasno zleze tudi pod kožo kakšnega gostoljubnega posameznika. Kdor je ob prebiranju zamahnil z roko, bo zaskrbljujoče ugotovil, da stvor ni omejen samo na območje ruskih step. Leta 2009 se je po petih tednih glavobolov ter težav z govorom in motoričnimi funkcijami v bolnišnici znašel nek Nemec. Zdravniki so sprva pomislili na možgansko kap, a so med pregledom na njegovi roki odkrili bulico, ki se je pozneje premaknila v njegovo dlan. Da, uganili ste, izkazalo se je, da mu pod kožo gomazi ogromen črv.

Najpogostejši simptomi vključujejo bulice na telesu ter, kot to nekoliko grozljivo opišejo raziskovalci, »občutek, kot da ti nekaj gomazi pod kožo.« Zaskrbljujoče je dejstvo, da se število primerov okužbe pri človeku povečuje. To število se je med letoma 1997 in 2012 denimo povečalo z osem na 200 primerov letno. Je pa črve, ki se v človeškem telesu na srečo skoraj nikoli ne razmnožujejo, razmeroma preprosto odstraniti.