ZDRAVE NAVADE

Koliko časa pa vi preživite na stranišču?

Z.F. / Novice Svet24
24. 6. 2018, 10.00
Deli članek:

Vemo, da je zdravo piti zadosti vode in posledično dovolj urinirati. A včasih se nam zdi, da opravljamo malo potrebo pogosteje kot drugi. Je to res? In če je res, zakaj je tako?

Dreamstime
Povsem normalno je, da se tudi ponoči zbudite za obisk stranišča.

Kadar imate občutek, da ste pogosto na stranišču, zna biti, da se vam to samo zdi. Pogosto se ravnamo po drugih, ki pa niso nujno pravo merilo. Če menite, da ste pogosto na stranišču, si poskušajte obiske zapisovati. V povprečju naj bi stranišče obiskali osemkrat na dan.

LAHKO IMATE MANJŠI MEHUR

Ljudje smo anatomsko različni. Navadno človeški mehur drži za približno dva kozarca tekočine, to je okoli štiri decilitre. Kadar greste na stranišče, je toliko tudi izločite iz sebe. Če navadno izločite veliko manj, je to lahko dokaz, da imate manjši mehur. Najbolje boste to izmerili tako, da urinirate v lonček in izmerite, koliko ste izločili.

IMATE VNETJE ALI LEDVIČNE KAMNE?

Tako vnetja urinarnega trakta kot majhne kristalizirane tvorbe, ki jih poznamo kot ledvične kamne, lahko dražijo mehur in sprožajo pogostejše uriniranje. Kadar gre za omenjeni zdravstveni stanji, pogostejše uriniranje spremljajo tudi drugi simptomi, kot je denimo bolečina. V tem primeru obiščite zdravnika.

SLADKORNA BOLEZEN

Pogosto uriniranje je eden prvih znakov razvoja sladkorne bolezni. Če imate povišan sladkor v krvi, ledvice vsega ne morejo predelati, zaradi česar ta zaide tudi v mehur. Sladkor bo v mehurju iz vas iztisnil veliko več vode. Tudi kadar zgolj uživate (pre)sladko hrano, boste lahko opazili, da hodite pogosteje na stranišče.

LAHKO JE POSLEDICA ČESA RESNEJŠEGA

Kadar se vaš ritem uriniranja spremeni naenkrat, je lahko to znak za mnoga resna zdravstvena stanja. Na mehur lahko na primer pritiskajo tumorji v trebušni votlini ali pa je pogosto uriniranje posledica multiple skleroze, zato kadar opazite kakršnekoli spremembe pri svojem telesu in njegovih ciklih, nikakor ni odveč obisk pri zdravniku.