Ogrevalne vaje

Pred vadbo se ne pozabite razmigati

ud
20. 11. 2016, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da, vemo, vedno se mudi. Po navadi začnete teči že na poti iz stanovanja oziroma hiše. Toda takšen način je napačen ter lahko vodi do nevšečnosti in poškodb

Profimedia
Pogosta napaka pri ogrevanju je, da traja premalo časa ali pa preveč.

Ali ste vedeli, da se vrhunski športniki za svoj tekmovalni nastop ogrevajo tudi eno uro? 

Tako kot potrebuje vaš jekleni konjiček nekaj minut, da ogreje motor, tako ga potrebujete tudi vi. Vaše telo namreč potrebuje dobrih deset minut, da doseže optimalno raven športne pripravljenosti.

Zakaj je ogrevanje tako pomembno 

Z dobrim ogrevanjem preprečimo morebitne poškodbe, ki se lahko (pre)hitro pojavijo, če smo neogreti. Če ostanejo mišice napete in neprožne, se ob večjem naporu bistveno hitreje vnamejo, natrgajo ali celo strgajo. Večina poškodb nastane zaradi hitrih nenadnih gibov telesa.

Koliko časa naj traja 

Pravilno ogrevanje naj traja vsaj deset minut, če imate čas, pa lahko tudi kakšno minuto dlje. Seveda je ogrevanje pomembno tudi pri tem, na kakšen tek se odpravljate. Če gre za džoging, bo pet minut dovolj, če boste pretekli daljšo razdaljo, pa naj bo tudi ogrevanje daljše.

Začnite počasi

Profimedia
Vaje, s katerimi bomo pravilno razgibali telo, je treba skrbno izbrati.

Ogrevanje se začne z lahkotnim tekom ali hitro hojo. Za začetek so zelo priporočljive gimnastične vaje, kot so zasuk vratu levo-desno, kroženje z rameni, kroženje z rokami, odklon telesa, kroženje z boki, predklon telesa, predklon telesa v razkoraku, izpadni korak.

Kakšne vaje uporabiti pri teku 

Tekaške vaje so različne oblike gibanja, ki predstavljajo posamezni segment tekaškega koraka. Vaje so sestavni del ogrevanja.

Kdaj jih je priporočljivo izvajati

Te vaje pridejo prav, ko boste v glavnem delu treninga pretekli krajšo razdaljo v hitrem tempu. Z njimi okrepimo in razvijemo moč tistih mišičnih skupin, ki so pri teku najbolj aktivne in obremenjene. Prožnost in gibljivost tekačev zagotavljajo ustrezno aktivirane mišične skupine, ki uravnavajo gibanje v posameznih sklepih nog in mišic trupa (trebušne in hrbtne).