Ohranite toploto

Ko je hladno več počivajmo!

ud
23. 10. 2016, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jesen je tu, temperature so nizke in še padajo. Se še spomnite tistega občutka v nogah, ko je tako hladno, da že boli, mraz pa dejansko zareže vse do kosti?

Profimedia
Počitek je v hladnih dneh izjemnega pomena.

Seveda je večslojno oblačenje super, prav tako, da se pogrejemo pod toplo prho in ob sedenju pred kaminom. Vendar to pomaga le kratek čas, dokler se spet ne srečamo z mrazom. Ta prodre skozi oblačila in naša notranja toplota v trenutku izpuhti.

Ostanite notri

Ko zunaj pritisne mraz, je najbolje ostati v mirujočem stanju in ohraniti energijo, ki jo potrebujemo. Da se ogrejemo, namreč porabimo več energije, kot je dejansko imamo. Zaradi tega je naše telo tudi hitreje utrujeno. Naj bo zima čas počitka.

Profimedia
Kadar je hladno, porabimo več energije, zato moramo pozimi počivati.

Toplota

Profimedia
Če potrebujete več spanca, poskrbite, da ga boste dobili.

Najpomembnejše pri hladnih temperaturah in ohranitvi toplote je, da imamo spodnji del hrbta in trebuh vedno na toplem. Ta del si dodatno zaščitite s spodnjimi majicami ali drugimi oblačili, saj je to del telesa, kjer je stičišče živčevja. Če je ta predel izpostavljen hladu, porabimo veliko preveč energije, kar pa škodi celotnemu telesu.

Počitek

Kadar je hladno, je počitek izrednega pomena. Treba je poskrbeti, da se ne iztrošimo. Če čutite, da potrebujete kakšno uro več spanca, si jo tudi zagotovite. Prav tako je pomembna prehrana. Naj bo topla. Odlične so zelenjavne juhe in druge »čorbe«, ki so polne vitaminov in mineralov. Če jemo toplo hrano, nam bo tudi bolj toplo.