Kaj vam gre na jetra?

Organ, pri katerem zlahka prezremo opozorilne znake

ud
20. 11. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Našemu največjemu notranjemu organu pogosto, žal, namenjamo najmanj pozornosti. Opozorilne znake, da jetra potrebujejo regeneracijo, prevečkrat spregledamo.

Profimedia
Vse bolj pogosta nevšečnost v razvitem svetu pa je zamaščenost jeter, o čemer govorimo takrat, kadar maščobe v jetrih presegajo pet odstotkov teže tega organa.

Jetra imajo ključno vlogo pri uravnavanju metabolizma ogljikovih hidratov, maščob in aminokislin v telesu. 

V zgornjem desnem kotu trebušne votline, tik pod trebušno prepono, so jetra, naš največji notranji organ in hkrati največja žleza v človeškem telesu. Gre za življenjsko pomemben organ, ki v našem telesu opravlja več sto funkcij. Brez dvoma so jetra najpomembnejši presnovni organ, saj v njih poteka kar 60 odstotkov vseh metabolnih procesov. Ob njihovem neumornem delovanju pa pogosto tudi pomislimo ne, kako zelo jih obremenjujemo z nezdravim življenjskim slogom. Skrb za telo bi morala biti naša glavna naloga, saj se bomo le v zdravem telesu dobro počutili, premagovali vsakdanje ovire in dobro funkcionirali. Ker so jetra organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, zlahka prezremo prvotne opozorilne znake, ki nakazujejo na njihovo nepravilno delovanje.

Profimedia
Vzroki za nastanek zamaščenosti jeter so številni, pri nas so najpogostejši debelost, alkoholizem in sladkorna bolezen tipa II.

Glavni sovražniki jeter

Znaki, ki nakazujejo na to, da je z jetri nekaj narobe, so: pritisk pod desnim rebrom, nenehna utrujenost, napihovanje, občasne slabosti in izguba apetita.

Skrb za jetra je v osnovi zelo enostavna, tudi zaradi tega, ker so edini organ, ki je sposoben regeneracije (obnove). Vsekakor pa ni dovolj, da se enkrat na leto odločite za nekajdnevni post in zdravo življenje. Že res, da je tudi to bolje kot sploh nič, a za resnično optimalno delovanje jeter se je treba vsakodnevno odreči slabim razvadam in navadam, ki obremenjujejo jetra. To so nepravilna in premastna prehrana, pretirano uživanje alkohola, izpostavljenost cigaretnemu dimu, barvilom in topilom ter pretirana uporaba zdravil. Jetrom škodi tudi onesnažen zrak. Čezmerno uživanje alkohola velja za najpogostejši vzrok jetrnih bolezni v razvitem svetu, saj povzroča alkoholni hepatitis in cirozo jeter. Simptomi preobremenjenih ali poškodovanih jeter se običajno najprej opazijo posredno kot slaba, počasna prebava, pomanjkanje energije in utrujenost ter srbeča koža.