Učinki

Dišeč in zdravilen svet eteričnih olj

ud
19. 11. 2016, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vzbujajo občutek sreče, nas navdajo z energijo, lahko pa tudi sproščajo, vzbujajo spolno slo ali povečajo zmožnost zbranosti. Vse to lahko dosežete s pravim eteričnim oljem.

Profimedia
Z eteričnimi olji si lahko povrnemo optimalno počutje in ponovno vzpostavimo notranji mir.

Pomagajo nam lahko pri spoprijemanju z najrazličnejšimi telesnimi, umskimi in duševnimi težavami. Uspešno jih uporabljamo pri premagovanju okužb in virusnih obolenj, prehladu, slabosti, prebavnih motnjah, odpravljajo glivična obolenja, krepijo imunski sistem in pomagajo blažiti bolečine v mišicah. Zelo dobro delujejo tudi pri nekaterih kliničnih in psihičnih težavah ter pri spoprijemanju z občutki krivde, strahu, pri depresiji in nespečnosti.

Profimedia
Eterična olja so v različnih delih rastlin – v cvetu, listu, korenini, smoli, lupini in semenih.

Zadovoljstvo

Lahko jih uporabimo tudi za spodbujanje boljše komunikacije in zbranosti, nekatera olja spodbujajo tudi občutke radosti in zadovoljstva. Eterična olja so odlična tudi kot dodatek za pripravo kozmetičnih pripravkov za negovanje kože telesa in obraza, šamponov in dišav, za izdelavo preparatov za čiščenje in razkuževanje zraka ter za odganjanje žuželk. A čeprav gre za naravne snovi, nam lahko ob napačni uporabi škodujejo, zato se vedno posvetujte s strokovnjakom aromaterapevtom. Pri uporabi eteričnih olj velja pravilo, da je manj več. Načinov uporabe eteričnih olj je namreč več, vsi pa potrebujejo veliko znanja.

Profimedia
Pridobivajo jih z dvema različnim postopkoma – s parno destilacijo ali hladnim stiskanjem.

Aromatična uporaba

Eterična olja se v telo absorbirajo prek dihalnega sistema, z inhalacijo – prek receptorjev za vonj potujejo do osrednjega živčevja, od tam v pljuča in nato v krvni obtok. Eterična olja tudi prijetno odišavijo prostor, kar dokazano pozitivno in blagodejno vpliva na telo in razpoloženje. Z vonjavami eteričnih olj se lahko poljubno razvajate in si ustvarite vzdušje po željah. Zelo preprost način uporabe je, da kanemo kapljico eteričnega olja na robček, ki ga imamo ves dan pri sebi in ga po potrebi poduhamo.