Jasen pogled

Vaje za boljši vid

ud
29. 10. 2016, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljudje mislimo, da je vid prirojen dar, ki pa žal z leti peša. Zagotavljamo vam, da ni tako. Za jasen vid lahko sami naredimo marsikaj. Prva rešitev je zdrava, uravnotežena prehrana, druga pa so vaje za oči.

Profimedia
Treba se je naučiti mežikati. Poskusite mežikniti enkrat do dvakrat na deset sekund.

Z vajami za oči vam lahko celo uspe premagati starostno daljnovidnost. Z njimi lahko znatno izboljšamo vid ali preprečimo nadaljnje pešanje. 

1. Sedite, zaprite oči in jih prekrijte z dlanmi. Te se ne smejo dotikati oči. Vsaka dlan naj bo na svojem očesu, prste pa prekrižajte na čelu. Tako boste preprečili dostop svetlobe. Poslušajte glasbo in razmišljajte o lepih stvareh. Nikar pa ne sanjarite. S to vajo boste sprostili oči.  

Profimedia
Z vajami za oči vam lahko celo uspe premagati starostno daljnovidnost.

2. Tisti, ki slabo vidijo, lahko dlje časa gledajo brez mežikanja. Toda z mežikanjem si vlažimo oči. Tako se je treba naučiti mežikati. To naj bo enkrat do dvakrat na deset sekund. 

3. Zjutraj po zaprtih očeh pljusknite vodo. Najprej 15-krat toplo, nato pa 15-krat mrzlo. Zvečer ponovite, vendar najprej s hladno, potem s toplo vodo. 

4. Ko opazujete predmet, vanj nikar ne strmite. Z očmi se raje sprehajajte po predmetu gor in dol ali levo in desno. Bližje ko je predmet, boljša bo vaja. 

5. Pred obraz si postavite svinčnik. Najprej izostrite sliko z enim očesom ter pomežiknite. Nato ponovite z drugim očesom. 

6. Z masažo lahko sprostite napete očesne mišice. Oči imejte zaprte in s kazalcem drsite čez veke in okoli oči. V notranjosti se vam bo prikazala mavrica.