Kava in čokolada

Vas mučijo migrene? Morda je to razlog

J.P.
28. 10. 2016, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znanstvenikom je uspelo. Pojasnili so, zakaj čokolada in kava nekaterim nesrečnikom povzročata migrene.

Dreamstime
Dokazali so povezavo med hrano, ki jo ljudje jedo, bakterijami in migrenami.

Nesrečen splet dogodkov, ki ga poganjajo bakterije, nitrate – najdemo jih v čokoladi, vinu, predelanemu mesu itd. – spreminja v dušikov monoksid – stranske produkte, zaslužne za hromeče glavobole.

Znanstveniki so se lotili genov, ki imajo v sebi kodirane nitrate, nitrite in z dušikovim monoksidom povezane encime. Znano je namreč, da so vsi ti bolj prisotni pri ljudeh, ki jih mučijo migrene. 

Nitrati v hrani in pijači

Raziskovalci z Univerze Kalifornije so v okviru svoje raziskave analizirali 172 vzorcev ustnih votlin in 1.996 vzorcev fekalij. Rezultati so pokazali, da imajo ljudje, ki jih mučijo migrene, višje stopnje črevesne flore, ki lahko spreminja nitrate. Tako so dokazali povezavo med hrano, ki jo ljudje jedo, bakterijami in migrenami. Namreč: ko s hrano in pijačo zaužijemo nitrate, jih bakterije uporabijo kot gorivo. Iz tega razmerja nastanejo nitriti, ki v naši krvi končajo kot dušikov monoksid. Ta ni nujno slab, saj širi krvne žile in lahko dobrodejno vpliva na zdravje srca s povečanjem krvnega obtoka. A kot se je izkazalo številni bolniki, ki jih mučijo bolečine v prsih ali težave s srcem, pogosto jemljejo zdravila, ki vsebujejo nitrate, več kot 80 odstotkov pa jih glavobol prijavi kot neželen stranski učinek. Je kriva črevesna flora?

Vzrok ali posledica

Znanstveniki so se lotili genov, ki imajo v sebi kodirane nitrate, nitrite in z dušikovim monoksidom povezane encime. Znano je namreč, da so vsi ti bolj prisotni pri ljudeh, ki jih mučijo migrene. Tako se zdi zelo verjetno, da obstaja povezava med bakterijami v naših črevesjih, hrano in migrenami, vendar pa raziskovalci priznavajo, da so potrebne dodatne raziskave. Zaenkrat namreč še ni znano, če so te bakterije vzrok ali posledica migren oziroma so z njimi kako drugače povezane. Vseeno pa pravijo, da če obstaja sum, da migrene povzročajo nitrati, se tem velja izogibati.