Čutite utrujenost?

Kako se napolnite z energijo

ud
28. 10. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skodelic kave ne štejete več, pestijo vas nadležni podočnjaki in najraje bi zadremali kar za delovno mizo. Vam je znano? Pomanjkanje energije občasno pesti vsakogar med nami, pripišemo pa ga lahko preveliki količini dela, nenehnemu stresu ali slabi organiziranosti.

Profimedia
Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki za zajtrk jedo polnozrnate kosmiče, bogate z vlakninami, čez dan veliko bolj polni energije kot tisti, ki jedo klasičen zajtrk.

Ali ste vedeli?

Nekateri vonji, na primer poprova meta, evkalipt ali jasmin, spodbujajo del možganov, ki skrbi za našo budnost. 

Kronična utrujenost pa lahko začne kmalu slabo vplivati na naše zdravje. Strokovnjaki so ugotovili, da se takrat, kadar smo izčrpani, število stresnih hormonov, kot je kortizol, v organizmu poveča, s tem pa se oslabi imunski sistem, kar lahko hitro privede do bolezni. Sčasoma lahko povečana količina kortizola v krvi povzroči razjede na želodcu, krvne strdke, sladkorno bolezen, povečano telesno težo in depresijo. Kar 40 odstotkov žensk trpi za izčrpanostjo in pomanjkanjem energije. Ameriški zdravniki so to poimenovali »sindrom hitečih žensk«, saj lahko simptome, ki lahko vodijo v resno depresijo, pripišemo hitremu življenjskemu tempu in prevelikim zahtevam, ki jih imajo ženske do sebe.

Vaših dnevnih obveznosti sicer ne moremo zmanjšati, lahko pa vam ponudimo nekaj namigov, kako poiskati svoje fizične, duševne in čustvene rezerve ter se spet napolniti z energijo. Če vam naši nasveti ne bodo pomagali v treh tednih, potem je res čas, da obiščete zdravnika, saj je lahko vzrok vaše utrujenosti tudi slabokrvnost ali upočasnjeno delovanje žleze ščitnice.

Skrbite za telo

Ameriški zdravniki so to poimenovali »sindrom hitečih žensk«, saj lahko simptome pripišemo hitremu življenjskemu tempu. 

Gibanje.

Eden od načinov pridobivanja energije je več gibanja. Ko se gibate, se pospeši srčni utrip, v telo pride več kisika, presnova se pospeši in stopnja serotonina (hormona sreče) se zviša.

Zeleni čaj

Čaj je boljši od kave zaradi dveh razlogov. Vsebuje le tretjino toliko kofeina kot kava, kar pomeni, da vas bo poživil, ne bo pa povzročil nervoze ali bolečin v želodcu, poleg tega pa je v njem veliko antioksidantov, ki so odlična zaščita pred rakom. Pijte predvsem pravi, ekološko pridelani zeleni čaj.

Pokončna drža

Če niste vzravnani, obremenjujete nekatere mišice in izgubljate nepotrebno energijo. Zato stojte in sedite vzravnano, ramena potisnite nazaj, in tudi ko ste sproščeni, ne padite v dve gubi, ampak se vzravnajte.

Spodbudni vonji

Nekateri vonji, na primer poprova meta, evkalipt ali jasmin, spodbujajo del možganov, ki skrbi za našo budnost. Zato izberite šampon ali milo s katerim od teh vonjev, malo šampona pa natočite tudi v stekleničko, ki jo boste nosili s seboj. Ko ste utrujeni, jo odprite in povonjajte vsebino – to vas bo v trenutku prebudilo. Pomaga tudi vonj kreme za sončenje, ki vas bo v spominih odnesla na morje in v čase, ko ste imeli energije na pretek.

Zajtrkujte kosmiče

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki za zajtrk jedo polnozrnate kosmiče, bogate z vlakninami, čez dan veliko bolj polni energije kot tisti, ki jedo klasičen zajtrk. Vlaknine izločajo maščobne kisline, ki jih telo porablja kot vir energije.