Postopno privajanje

Alergije in intoleranca na hrano niso redka stvar

ud
19. 11. 2016, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dojenčki so že tako ali tako zelo občutljivi – kaj pa, če razvijejo še alergijo ali intoleranco na hrano? Zdravniki bodo predpisali kremo, a ni nujno, da bo pomagala.

Profimedia
Otroka skopajte v kopeli iz hrastovega lubja, dobrodejna je tudi kopel iz kamilice, ognjiča ali čajevca.

Ponavljajoča se škodljivost je lahko vzrok otrokove preobčutljivosti. Zagotovo najbolj pomaga, da se temu enemu ali več vzrokom odločno izogibamo. 

Alergične reakcije se pri dojenčkih pogosto pojavijo ob uživanju kravjega mleka, pšenice, kokošjih jajc in glutena (celiakija). Težave po navadi nastopijo zaradi prezgodnjega uvajanja preveč različnih in težko prebavljivih živil, ki jih otrokova še nerazvita črevesna flora ne zmore predelati in vsrkati, a so lahko samo prehodne, dokler se črevesna flora ne ojača.

Katera živila?

Pri uvajanju goste hrane je potrebna posebna previdnost tudi pri drugih potencialno alergenih živilih, kot so jagode, paradižnik, jajčevci, oreščki (z izjemo mandljev) in med. Otrok lahko odreagira tudi na dodatke v industrijsko predelani hrani (barvila, aditivi, konzervansi, pesticidi, herbicidi in drugo), zato se je priporočljivo vsaj prvo leto izogibati predelani hrani tako rastlinskega kot živalskega izvora.

Celiakija

Narava ponuja številne rešitve. Res pa je, da je učinek posameznega zelišča, pripravka, kreme ali zdravila premosorazmeren z optimalnim izborom učinkovine in s kakovostjo. 

Če ima otrok alergijo na pšenico, lahko preizkusimo, ali bolje prenaša piro, enozrnico ali dvozrnico, kot alternativo pa lahko seveda uporabimo tudi druge vrste žit. Pri celiakiji je dobro uporabljati samo brezglutenska žita.

Mlečni izdelki

Danes otroci pogosto ne prenašajo kravjega mleka oziroma mlečnih beljakovin. V tem primeru otrok ne sme uživati nobenih mlečnih izdelkov, tudi tistih iz kislega mleka ne. Takšna alergija se običajno pojavi ob prvem stiku s kravjim mlekom, iz različnih vzrokov, sumijo pa, da alergijo povzroča tudi uporaba homogeniziranega mleka. V tem primeru se priporoča uporaba nehomogeniziranega in nesteriliziranega mleka.

Kako ugotoviti?

Lahko se testiramo sami – vodimo evidenco o prehrani. Če še dojimo, ob reakciji pri dojenčku pomislimo tudi na to, kaj smo jedli pred dvema dnevoma. Vsekakor naj se doječa mati izogiba potencialnim alergenom, težko prebavljivi hrani, živilom, ki napenjajo, ter živilom in pijačam, ki dovajajo za otroško telo neželene sestavine.