Vsestransko

Proso je primerno za občutljive želodce

zf
20. 11. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zgodovini je bilo proso prispodoba vztrajnosti in plodnosti. Pred poročnim obredom si je nevesta z vero za dober zakon prosena zrna natresla v čevlje.

Profimedia
Stari ljudje so verjeli, da naj bi redno uživanje prosa podaljševalo življenje.

Proso na hitro skuhajte v mleku, ga nekoliko ohladite ter mu dodajte najljubše sadje in oreščke. Dobili boste okusen in hranljiv zajtrk.

Proso je na evropska tla prišlo z Daljnega vzhoda in tako kot nekoč ga tudi danes številni zdravilci in prehranski strokovnjaki visoko cenijo. Proso uravnava črevesno floro in pospešuje odvajanje vode iz telesa. Že deset gramov semena vsebuje dnevno količino vseh mineralov, ki jih naš organizem potrebuje. Prevladujejo fosfor, magnezij, kalcij in železo. Med vitamini prevladuje vitamin E, prav tako vitamini iz skupine B.

Primerno živilo za ljudi s celiakijo

Proso vsebuje tudi silicijevo kislino v topni obliki, ki jo telo lahko izkoristi. Pomembna je predvsem za zobno sklenino, trdnost nohtov in prožnost las. Ker proso ne vsebuje glutena, je zelo dobrodošlo pri bolnikih, ki imajo celiakijo, prav tako v želodcu povzroča alkalno reakcijo, zaradi česar je primerno za ljudi z želodčnimi težavami. Ker vsebuje veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, je primerno za vegetarijance in vegane. Uživanje prosa dokazano izboljšuje vid in je izjemno učinkovito pri kožnih težavah, ki so povezane z alergijami.

Profimedia
Iz prosene moke lahko pripravite kruh. Prav tako je moka primerna za pripravo različnih vrst peciva. Namig: pripravite slastne prosene mafine!

Priloga ali sladica

Proso najpogosteje uporabljamo oluščeno, v obliki zrnja, imenovano prosena kaša. Najpogosteje ga uživamo kot prilogo z zelenjavo, pri narastkih, v kombinaciji z repo ali zeljem ali kot sladico. Proseno moko lahko uporabimo tudi za pripravo kruha, zrna pa lahko v zimskih mesecih kalimo ter jih uporabimo kot dodatek k solatam in prilogam. Prosena kaša se sicer hitro razkuha ali postane sluzasta, kar bomo preprečili, če bomo seme pred kuho dobro sprali z vročo vodo. Pripravimo jo lahko tudi kot odličen zajtrk s cimetom in naribanim jabolkom, banano in medom.