Kraljica zdravja

Rdeča pesa krepi, zdravi in čisti

zf
6. 11. 2016, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uživanje rdeče pese pride v ospredje sploh v mrzlih jesensko-zimskih mesecih, ko navadno posežemo po solati. Peso, vir številnih vitaminov in mineralov, lahko uživamo v vseh oblikah.

Profimedia
Idealna za otroke in odrasle skozi vse leto.

Rdeča pesa spada v skupino nizkokaloričnih živil, saj ima le 35 do 45 kilokalorij na 100 gramov in številne vlaknine, bistvenega pomena za hujšanje.

Rdečo peso so kot zdravilo poznali že stari Grki in Rimljani, kot vrtnino pa so jo začeli uporabljati šele v 16. stoletju. Danes je razširjena skoraj povsod.

Kuhano rdečo peso uporabljamo predvsem za solate, surovo pa v zdravilne namene. Gomolje rdeče pese lahko shranite tudi v hladni kleti, kjer bo ostala sveža tudi do 6 mesecev. Surovo rdečo peso uporabimo za pripravo sokov. Kuhana, pa nam bo služila za pripravo solat in raznih juh, uporabna pa je tudi za pripravo ozimnice. Pesa bo poskrbela, da boste zimo pričakali z okrepljenim imunskim sistemom, prav tako pa boste ob tem še razstrupili telo in očistili jetra.

Profimedia
Juha iz rdeče pese.

Pesin napitek za upornike

Otroci navadno ne marajo rdeče pese zaradi okusa. Preizkusite tale recept, ki je odličen tudi v času shujševalnih diet in prehladnih obolenj. Potrebujete: 2 rdeči pesi, za palec ingverja, korenček, 3 pomaranče in sok polovice limone. Priprava: Pesi, ingver in pomaranče olupite, korenček očistite in predhodno iztisnite sok limone. Vse skupaj vsujte v sokovnik. Po želji dodajte nekaj medu.