Milijonska odškodnina

Rekorden udarec po žepu ljubljanski občini

T.L.
6. 11. 2016, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tri milijone evrov odškodnine in obresti je višje sodišče prisodilo denacionalizacijskim upravičencem, ker sedem let niso mogli uporabljati prostorov.

STA
Dela na območju nekdanjega Kolizeja b lahko stekla poleti.

Mestna občina Ljubljana mora zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov Kolizeja plačati rekordno odškodnino, poročanje Televizija Slovenija povzema portal MMC. Tri milijone evrov odškodnine in obresti je višje sodišče prisodilo denacionalizacijskim upravičencem, ker sedem let niso mogli uporabljati prostorov.

Zastopnik Mestne občine Ljubljana Miha Kozinc je ob tem povedal, da gre za daleč najvišjo odškodnino, ki jo je do danes plačala občina. Ocenjuje še, da je znesek znatno previsok, bi bil pa lahko glede na zahtevek in potek postopka še višji. Nekaj čez tri milijone je bil prvotni, zdaj pa je milijon štiristo tisoč evrov skupaj z obrestmi, je dejal.

Bobo

Na stanovanje okoli 100 tisočakov

Denacionaliziranci so od občine zahtevali odškodnino za čas med sprejemom zakona o denacionalizaciji, 7. 12. 1991, in prevzemom prostorov, 1. 7. 1999. Dobrih sedem let tako niso mogli uporabljati 90 stanovanj in približno tri tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Sodni izvedenec Jorg Trsteniški Bleiweissje ocenil škodo na 103.981 evrov za stanovanja in 2.032.562 evrov za poslovne prostore, skupaj na 2.136.543. Sodišče je znesek zmanjšalo za stroške občine z reševanjem, iskanjem nadomestnih stanovanj in popravili po nesreči, v kateri se je po nestrokovni prenovi leta 1995 zrušila slaba tretjina stavbe.

Občini so se že "usedli" na mestni proračun

Da gre za ocene izvedencev prek palca, način izračunavanja odškodnin ocenjuje Kozinc. Za televizijo je dodal, da apetiti denacionalizacijskih upravičencev po vračilu nepremičnin strmo rastejo. Odškodnine pa skorajda redno podvojijo še obresti, ki jih zaradi dolgotrajnih postopkov tožnikom priznavajo sodišča. V tem primeru je bila tožba vložena davnega 15. aprila 2004. "Ni lepše oblike varčevanja, kot če lahko zahtevaš zamudne obresti,"zadevo ocenjuje Kozinc.

Ker občina ni plačala odškodnin, sta vsaj dve odvetniški pisarni že vložili izvršbe in približno 600 tisoč evrov že pobrali iz mestnega proračuna.