Poplave in obilne padavine

Težave na cestah in železniških progah, meja sneženja nižje

T.L.
6. 11. 2016, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od sobote do nedelje zjutraj je v 24h v hribovitem svetu severne Primorske in na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp padlo med 100 in 250 litrov dežja na kvadratni meter.

Bobo

Po nočnih padavinah in tudi nevihtah z močnejšimi nalivi bo jutro hladno. Agencija za okolje (Arso) napoveduje severni veter v severovzhodni Sloveniji, s slabljenjem padavin proti jutru pa nas bo pozdravilo hladno vreme z mejo sneženja, ki se bo v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 9 stopinj Celzija.

Regionalna cesta Bled - Bohinjska Bistrica je v Bohinjski Bistrici (pri bencinskem servisu) zaradi poplavljenega cestišča zaprta. Obvoz možen po cesti Jereka - Srednja vas - Ribčev Laz, sporoča Prometno-informacijski center.

Popolne zapore cest zaradi poplavljenega cestišča so na cestah Petrina - Mirtoviči v Grivcu; Grgelj - Fara pri Žagi; LC Blate - Rakitnica.

Tudi veter s hitrostjo 80 km/h

Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter s hitrostjo okrog 80 km/h, ob morju pa okrepljen jugo.

Ponedeljek bo sicer oblačen, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Bodo pa ob morju krajša sončna obdobja. Najvišje temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem od 10 do 15 stopinj Celzija.

Opozorilo pred poplavami

Arso pa je v nedeljo popoldne izdal tudi novo opozorilo glede poplav. Reke na zahodu države so nekoliko naraščale v zgornjem Posočju in na območju Bohinja. Opozorili so na ponovno naraščanje rek na zahodu države v prvem delu noči, v drugem delu noči pa so izpostavili poraste predvsem manjših rek v vzhodnem delu države. Možna so manjša razlitja ob rekah, so zapisali na spletni strani. 

Ob močnejših nalivih lahko ponoči porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države. Opozorilne pretoke so v nedeljo presegale reka Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Pretoki naštetih rek so večinoma ustaljeni. Sava v Hrastniku ima ustaljen pretok 950 m3/s, Ljubljanica pa bo danes in jutri predvidoma še nekoliko porasla.

Brez železniške povezave: zaprt je Bohinjski predor

Zaradi previsokega nivoja vode v Bohinjskem predoru je do nadaljnjega prekinjen ves železniški promet med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom. Organiziran je nadomestni prevoz z avtobusi, je zapisano na spletni strani Slovenskih železnic.

Obilno nas ne namočilo

Od sobote do nedelje zjutraj je v 24h v hribovitem svetu severne Primorske in na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp padlo med 100 in 250 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi prek 300 l/m2, drugod v zahodnem, južnem in osrednjem delu med 30 in 80 l/m2.

V nedeljo je od 7h do 13h padlo predvsem v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije še od 10 do 30, krajevno na severozahodu tudi prek 50 litrov na kvadratni meter, drugod je bilo padavin manj, najmanj v severovzhodni Sloveniji.