Gremo po zdravje

Kako v kali zatreti hujši prehlad

Lara Jelen
19. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prehladna obolenja so v razmahu in z njimi tudi iskanje rešitev, kako se prehlada čim hitreje znebiti. A na koncu večina še vedno prisega na limone, med in ingver.

Profimedia
Najboljše zdravilo se ne kupi v lekarni, pripravi se doma.

Profimedia
Med so cenili že stari Grki. Že takrat so ga uporabljali tako v zdravilstvu kot v lepotne namene.

Med prehladom je najpomembneje, da ga odležimo in uživamo dovolj tekočine. Ne pozabimo pa seveda tudi na vitamin C, ki je v tem obdobju še kako pomemben. Še več vitamina C kot limone vsebuje kivi (100 gramov kivija v sebi skriva kar 71 miligramov vitamina C, kar zadosti 89 % dnevnim potrebam človeka po tem vitaminu).

Kam po kaj?

Se vam zdi smešno, da bi potrebovali navodila za uporabo limone in medu? Pa ni, saj bo med deloval le, če ne bomo vseh njegovih pozitivnih lastnosti utopili v prevročem čaju. Njegova temperatura namreč ne sme presegati 40 stopinj Celzija. Pri limonah pa je treba medtem predvsem paziti, da jih pred uporabo dobro operemo. Limonine olupke iz tega razloga raje zavrzimo, razen če kupimo ekološko pridelane limone. In še namig pri nakupu ingverja: raje kot v prahu ga kupite svežega, saj bo slednji imel boljši učinek. Iz nekaj narezanih kolobarjev svežega ingverja lahko pripravite čaj, ki mu, ko se ohladi na primerno temperaturo, dodate tudi limonin sok in žlico medu.

Profimedia
Citrusi so pri prehladnih obolenjih dobrodošli v čim večji meri.

Kaj pa cene?

In koliko boste za omenjene sestavine trenutno odšteli v trgovinah? Cene smo primerjali med Sparom in Mercatorjem. V Sparu: 2,29 evra za 500 gramov bio limon in 0,99 evra na kilogram za klasično pridelane limone, 2,69 evra za kilogram svežega ingverja ter nekje med 3,67 in 13, 61 evra za med (odvisno od tega, katero velikost in vrsto izberete). V Mercatorju stane kilogram klasičnih limon 1,69 evra, 500 gramov eko limon 2,99 evra, tudi kilogram svežega ingverja imajo tam po ceni 2,99 evra, medtem ko se cena medu giblje med 3,69 in 14,29 evra. To pomeni, da boste vse troje v teh dneh dobili za nekaj deset centov ceneje v Sparu.