Virusi in bakterije

Nad prehlad s tinkturami

zf
1. 11. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jesen je obdobje, ko nas začnejo napadati virusi, vnetja in bakterijske okužbe. Pojavljajo se prehladi, angine in druga prehodna obolenja dihal, pogosto pa sta na udaru tudi grlo in nos. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko začetne težave odpravite sami.

Profimedia
Domače tinkture vam lahko v prehladnem času pomagajo pri krepitvi imunskega sistema ali pri lajšanju simptomov.

Ali ste vedeli?

Tinkture pripravljamo, kadar se učinkovine lažje topijo v alkoholu kot v vodi. Primeren je lekarniški alkohol, vendar prevladuje domače žganje ali druge žgane pijače, v katere namočimo rastline. Za osnovo tinkture je primeren tudi jabolčni kis, ki je že sam po sebi zdravilen. Postopek je enak kot pri tinkturah z alkoholom.

Pekoča bolečina v nosu, izcedek, neprijeten občutek na mehkem nebu, žgečkanje v grlu so gotovo prvi simptomi, ki kažejo, da se v našem telesu nekaj dogaja. Preizkusite najprej domače pripravke in poskušajte rešiti težave na naraven način – z domačimi tinkturami po nasvetu babic. Saj veste, že Pehta je dejala: »Za vsako bolezen rož'ca raste.«

Krepitev imunske odpornosti

Ameriški slamnik, trajnica, ki krasi okrasne vrtove, je tudi nadvse koristna. Znan je kot rastlina, ki okrepi delovanje belih krvnih celic, ki se borijo priti vnetjem oziroma napadajo razne viruse in bakterije. Ameriški slamnik pomaga tako pri preventivi kot pri zdravljenju virusnih obolenj, deluje protivnetno, protivirusno in protiglivično.

Kako naredimo pripravek?

Ameriški slamnik je najbolj uporaben v času cvetenja. Koristna je cela rastlina, zato vam svetujemo, da ga za pripravo izkopljete, saj se v koreninah skrivajo številne koristne snovi. Korenine operite, nato pa celotno rastlino razrežite in dajte v steklenico ali steklen kozarec za vlaganje, ki smo ga predhodno dobro umili in sterilizirali. Dovolj bo ena rastlina, sploh če pripravek pripravljate prvič, saj ima precej specifičen, močan okus. Rastlino v kozarcu zalijte s 50–60-odstotnim alkoholom. Zaprite in postavite za dober mesec dni na temno in hladno mesto. Po želji lahko dodate sladkor ali med, da bo tinktura lažje pitna. V tem primeru vam svetujemo, da vsebino kozarca na 2–3 dni premešate, da se sladkor in med povsem raztopita. Po štiridesetih dneh je tinktura pripravljena. Svetujemo vam, da jo začnete uživati preventivno jeseni in zgodaj spomladi. Eno jedilno žlico tinkture popijte zjutraj na tešče. Tinkturo tako uživajte dva tedna, nato pa postopek za vsaj teden dni prekinite, saj lahko sicer dosežete nasprotni učinek.

Profimedia
Tinkturo ameriškega slamnika je priporočljivo uživati že preventivno, vendar s prekinitvami.

Lajšanje želodčnih in črevesnih težav

Profimedia
Iz zelenih orehov lahko pripravite tinkturo za lajšanje želodčnih težav.

V vsaki domači lekarni mora biti tudi pripravek za lajšanje težav, ko nas boli želodec, peče zgaga ali smo brez apetita. Pripravimo grenčice, za katere lahko uporabimo zelene orehe, pelin, korenino encijana, tavžentrožo, rman, brinove jagode in še kaj bi svetovale babice. Po želji lahko za boljši okus dodate tudi nekaj suhih borovnic ali poprovo meto. Katere rastline boste uporabili in koliko, je odvisno od vaših želja in okusa. Priporočen odmerek je dva tretjini steklenice, v kateri bomo pripravili grenčico. Zelišča, sveža ali suha, prelijte s 40–50-odstotnim alkoholom, po želji dodajte sladkor ali med, ter postavite za dober mesec na razmeroma temno in toplo mesto. Vsake toliko časa premešajte. Po mesecu dni precedite in uporabljajte po potrebi, največ eno jedilno žlico na dve uri. Obstojnost grenčice je najmanj dve leti.

Tinktura za čiščenje ran

Profimedia
Arnika velja za »kraljico vseh poškodb«. Mnogi menijo, da lahko z njo zdravimo skoraj vse.

Tinkture za čiščenje in izpiranje ran so poznali že stari zdravilci, uporabne in priporočljive pa so še danes. Med bolj znanimi rastlinami je zagotovo arnika, ki ji pravijo tudi kraljica vseh poškodb. Pomaga pri ognojkih, vnetjih, opeklinah, infekcijah in zobobolu. Za izdelavo potrebujemo cvetne koške, ki jih nabiramo od maja do junija, lahko jih posušimo ali uporabimo sveže. Priporočljiva je tudi uporaba ognjiča, dodamo pa lahko še njivsko preslico, rman, hermeliko in kamilico. Tinkturo pripravimo na enak način kot tinkturo ameriškega slamnika. Če uporabljamo suha zelišča, naj bo teh vsaj 10 gramov, svežih pa je lahko vsaj dvakrat več. Pomembno je, da so zelišča v celoti prelita z alkoholom. Nato jih postavimo na razmeroma toplo in temno mesto, kjer jih pustimo počivati dober mesec dni.

profimedia
Uporabite lahko tako sveže kot posušene cvetove. Pazite le pri razmerjih.