Pazite na zdravje!

Barva oči lahko razkriva bolezni

ud
17. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bi verjeli, če bi vam rekli, da lahko barva vaših oči veliko pove o vašem zdravju ali sposobnostih telesa? Zdi se neverjetno, a je še kako res.

Profimedia
Geni, ki narekujejo barvo oči, določajo tudi, h katerim boleznim smo bolj nagnjeni.

Nekatere genske lastnosti, ki vplivajo na barvo oči, odločajo tudi o tem, kako dovzetni ste za nekatere bolezni, kako visoko tveganje obstaja, da boste zboleli, in celo kako se bo telo odzvalo na nekatera stanja. Ni torej za lase privlečeno, da lahko barva oči pove marsikaj o vašem zdravju.

Leta 2014 je ameriška anesteziologinja postregla s podatki, da naj bi bile ženske s svetlejšimi očmi bolj odporne na bolečino in nelagodje. 

Siva mrena

S starostjo se vid rad poslabša; kadar se zamegli in se na očesu pojavi sivkasta koprena, temu pravimo siva mrena. Siva mrena v starosti niti ni tako zelo redek pojav. Raziskava iz leta 2000 pa je pokazala, da so ljudje s temnejšimi očmi izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj te okvare vida. Razkrili so, da imajo temnooki ljudje kar 1,5–2,5-krat večjo možnost, da bodo v starosti trpeli za sivo mreno. Če ste temnooki (pa tudi sicer), je ključni dejavnik za preprečitev nastanka sive mrene izogibanje ultravijoličnim žarkom. Zato redno nosite sončna očala in pokrivalo, da oči čim bolj zavarujete pred nevarno svetlobo.

Profimedia
Temne oči pogosteje prizadene siva mrena.

Koža

Vitiligo je avtoimunska bolezen, ki povzroči razbarvanje kože. Na telesu se zato pojavijo predeli svetlejše (razbarvane) kože, ki so veliko bolj opazni pri ljudeh s temnejšo poltjo. V raziskavi iz leta 2012 se je izkazalo, da ljudje z modrimi očmi najredkeje zbolevajo za to boleznijo. Od skoraj tri tisoč pacientov s to boleznijo jih je imelo modre oči zgolj 27 odstotkov, medtem ko so zelenooki predstavljali 30, rjavooki pa kar 43 odstotkov. Raziskovalci so odkrili, da imata variaciji dveh genov, ki prispevata k modri barvi oči, ključno vlogo pri zmanjšanju tveganja za to bolezen.

Izpostavljeni melanomu

Ker so ljudje z modrimi očmi manj dovzetni za vitiligo, so posledično bolj dovzetni za melanom. Z genetskega vidika sta bolezni namreč ravno nasprotni. Isti geni, ki torej branijo pred vitiligom, spodbujajo nastanek melanoma.

Alkohol

Svetlooke ženske popijejo več alkohola in so bolj nagnjene k odvisnosti od njega. Raziskovalci menijo, da so ljudje s temnimi očmi bolj občutljivi na alkohol in droge. 

Beločnica

Spremembe v barvi beločnice so jasen znak, da je z vašim zdravjem nekaj narobe. Če je beločnica pretežno rdeča ali rožnata, morda trpite za katero od alergij.

Šarenica

Če se spremeni barva šarenice, je to lahko posledica genetskih okvar, kot sta nevrofibromatoza ali waardenburgov sindrom.

Barve

Nekateri ljudje imajo oči različne barve. S tem ni nič narobe, razen če se je barva pred kratkim spremenila. Včasih pač narava vsakemu očesu dodeli svojo barvo.