Sladkor in sol

Nezdrava spremljevalca zamenjajte z nadomestki

zf
13. 11. 2016, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pot do zdrave družinske prehrane je lahko naporna in skorajda nemogoča, saj je treba spremeniti dolgoletne navade pri vseh družinskih članih, ki imajo svoje želje, navade in predsodke.

Profimedia
Sol in sladkor lahko hitro porušita naravno ravnovesje v človeškem organizmu. Zato previdno.

Zato se sprememb v kuhinji lotite počasi in premeteno – tako da nezdrave sestavine počasi zamenjujete z zdravimi, ne da bi kdorkoli v družini sploh opazil razliko.

Rafinirana kuhinjska sol : himalajska sol

Pixabay
Navadno sol zamenjajte z himalajsko, saj boste tako v telo vnesli številne koristne minerale.

Ali ste vedeli, da je pretirana uporaba kuhinjske soli povezana z oslabitvijo imunskega sistema, ledvičnimi in želodčnimi težavami, osteoporozo, revmatskimi obolenji, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in nekaterimi vrstami raka? Rafinirana kuhinjska sol je namreč po vseh procesih predelave tako zelo kemijsko spremenjena, da je oropana vseh pomembnih elementov in mineralov. Zato jo čim prej nadomestite s himalajsko soljo, ki izvira iz pramorja. Himalajska sol vsebuje 84 mineralov in elementov (kalcij, magnezij, kalij, baker, železo, natrij, klor, fosfor, žveplo, fluor, jod in druge), ki jih najdemo v človeškem telesu, zato ni čudno, da je bila v starih časih rezervirana samo za kralje in znana kot belo zlato.

Večina hrane, ki jo zaužijete čez dan, že zadovolji dnevno potrebo telesa po soli. Izogibajte se dodatnemu soljenju in se odločite raje za nesoljeno hrano.

Namizni beli sladkor : sladkorni nadomestki

Namizni beli sladkor ima številne negativne učinke na zdravje: redči hranilne snovi (več kot ga pojemo, bolj upada prehranska gostota in prisotnost vseh hranilnih snovi v zaužiti hrani, razen vitamina C), moti prebavo in endokrini sistem, toksično deluje na jetra, poslabša delovanje imunskega sistema in poveča tveganje za alergije ter je poleg tega toksin in spodbudilo, ki opiatno vpliva na razpoloženje in čustvovanje. Več kot dovolj razlogov, da poiščemo zdravo alternativo. Poleg sadja in ekološkega medu nam je na voljo kup odličnih in zdravih naravnih sladil (kokosov sladkor, temna melasa, mesquite, stevia, yacon, lucuma ter agavin, javorjev in rižev sirup), s katerimi lahko eksperimentirate ter tako sami ugotovite, kateri okus in količina vam najbolj ustrezata.