Svetujemo

Izguba nadzora nad popito količino

ud
11. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes je martinovo, praznik vina, na katerem se alkohol promovira skoraj na vsakem koraku. Prav zato je treba v teh dneh spregovoriti tudi o odvisnosti od alkohola, zdravljenih alkoholikih in njihovih svojcih.

Profimedia
Če razmišljate o tem, da mogoče preveč pijete, je že velika verjetnost, da ste na pragu zasvojenosti.

Družinsko življenje je tako srečno, kot je srečen vsak njen posamezni član. To je topel in varen dom, ki pa je v primeru prekomernega pitja drugačen.  

Meja med prekomernim pitjem in odvisnostjo je zelo tanka. Magistra zakonske in družinske terapije Dragica Erpič, iz društva Človeška toplina, ki organizira skupinska in individualna srečanja za alkoholike in njihove svojce, pravi: »Nekateri lahko zelo dolgo časa preveč pijejo, pa ne postanejo zasvojeni, drugim se zasvojenost lahko razvije veliko prej ob manjših količinah zaužitega alkohola. Razlika je tudi med spoloma, ženske hitreje postanejo zasvojene. Razlog še ni popolnoma raziskan, vsekakor je to splet več dejavnikov. Vsekakor pa o zasvojenosti govorimo takrat, kadar posameznik izgubi zmožnost kontrole nad popito količino alkohola.«

V primeru zasvojenosti poiščite terapevta. 

Pomoč

Človek, ki je odvisen od alkohola, se mora tega najprej sam zavedati. Če ne želi pomoči, se tudi najverjetneje ne bo ozdravil. Oblike zdravljenja, ki jih poznamo, so samopomočne skupine (anonimni alkoholiki), za hujše primere pa obstaja bolnišnično zdravljenje.