Bolezni srca in ožilja

Migrene so smrtonosne – pri ženskah še enkrat večje tveganje kapi

J.P.
16. 11. 2016, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ženske, ki jih mučijo migrene, so v jeseni življenja bolj izpostavljene srčnim napadom in kapem, kažejo rezultati raziskave.

Dreamstime
Pretekle raziskave so migrene že povezale s tveganjem kapi, ta pa je ena redkih, ki je hude glavobole povezala z bolj splošnimi oblikami obolenj srca in ožilja.

Dve desetletji trajajoča raziskava, v katero je bilo vključenih 115.000 žensk, je pokazala, da pri ženskah, ki jih mučijo migrene, obstaja za 50 odstotkov večja verjetnost, da jim bo v starosti težave povzročalo srce.

Pretekle raziskave so migrene že povezale s tveganjem kapi, ta pa je ena redkih, ki je hude glavobole povezala z bolj splošnimi oblikami obolenj srca in ožilja.

Ameriški raziskovalci opozarjajo, da bi morali migrene upoštevati kot znanilke tveganja bolezni srca in ožilja, saj je verjetno, da so del večjega problema in ne nujno vzrok.

Povečano tveganje

Raziskava je trajala med letoma 1989 in 2011, v njej pa je bilo zajetih 115.000 Američank, starih med 25 in 42. Nobene od njih ob začetku raziskave ni mučila angina ali katera od bolezni srca in ožilja. Ob koncu raziskave jih je 678 utrpelo srčne napade, 651 pa jih je zadela kap. 223 jih je zaradi zapletov s srcem umrlo.

Vsako šesto so ob začetku raziskave mučile migrene. V naslednjih letih so te ženske imele za 39 odstotkov povečano tveganje odpovedi srca, za 62 odstotkov povečano tveganje kapi in za 37 odstotkov povečano tveganje smrti zaradi težav s srcem in ožiljem.

Del večjega problema

Ameriški raziskovalci opozarjajo, da bi morali migrene upoštevati kot znanilke tveganja bolezni srca in ožilja, saj je verjetno, da so del večjega problema in ne nujno vzrok. Ženske, ki jih mučijo migrene, imajo namreč pogosto visok krvni pritisk, visok holesterol in preveč kilogramov.