Dr. Lu Li svetuje

Zabuhlost oči

Dr. Lu Li
30. 7. 2016, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tokrat se je na našo kitajsko zdravnico obrnil bralec, ki ima težave z zabuhlimi očmi. Kljub pomanjkljivim informacijam ima dr. Lu Li zanj precej koristnih nasvetov, ki bodo pomagali pri njegovem stanju.

dreamstime
Aromatični čaj iz koromača in rožmarina poboža dušo in telo.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 43 let. Cel dan imam zelo zabuhle oči, najhuje je seveda zjutraj, ko vstanem. Nimam nobenih alergij, zato me preseneča ta zabuhlost. Resda sem precej utrujen in izčrpan, zelo slabo tudi spim, čeprav hodim spat okoli enajstih zvečer. Po nekaj urah se prebudim in spim le še po delčkih, kar me zadnje čase že pošteno moti, saj je tudi čez vikend enako.

Ne vem, zakaj bi bil živčen, saj imam lepe odnose v družini s svojo ženo in otroki. Prav tako imam rad svoj poklic, čeprav imam odgovorno delo, vendar se mi ne zdi, da bi bil pretirano v stresu. Prosim za nasvet.

Matic

profimedia
Začnite jesti čičeriko tri- do štirikrat na teden.

G. Matic, lepo pozdravljeni.

Če bi imela še kakšno dodatno informacijo, koliko časa traja zabuhlost, kakšna je vaša prehrana in kako si razporejate obroke čez dan, urejenost športnih aktivnosti in počitka, vam bi lahko še natančneje svetovala.

Po TKM je zabuhlost večinoma povezana s fiziološkimi funkcijami vranice. Vranica skrbi za vlažnost telesa kot tudi za proizvajanje hranilnih snovi in njihovo razprševanje. Kadar je vranica šibka v svojem delovanju, se v telesu zlahka začne kopičiti voda, ki zastaja v šibkih predelih, kjer ni dobre cirkulacije. Vranica prav tako nadzoruje mišičevje, skrbi za tonus mišic.

Pri vas je začela voda prekomerno zastajati v telesu, kar se kaže v zabuhlosti oči. Kako je z nogami, gležnji? Vam tudi zatekajo? Voda je po lastnostih težka, zato se tako kot vlaga spušča navzdol.

V vašem primeru je treba najprej izgnati nakopičeno vodo iz telesa na naraven in neagresiven način. Treba je tudi krepiti vranico, da bo lažje operirala z vodnimi tokovi in razprševanjem ter tudi lažje proizvajala vitalno energijo za celotno telo.

Priporočam vam, da začnete izvajati moksibustijo – ogrevanje s cigaro iz divjega pelina, in sicer na točki ST36 ali zusanli (točka tri milje), ki leži štiri palce pod koleni. Svetujem, da ogrevate obe točki (leva in desna noga), vsako po pet minut, deset dni zaporedoma, nato naredite kakšen teden dni premora in ponavljate moksanje v intervalih od dva do tri mesece.

Dodatna podpora za vas je lahko tudi zeliščna formula middle form (bu zhong yi qi) in lilly form (gui pi), saj obe skrbita za krepitev ter uravnavanje delovanja vranice.

profimedia
Fižol mungo in črni fižol naj postaneta stalnica na vašem jedilniku.

Začnite jesti več čičerike, vsaj tri- do štirikrat na teden, prav tako fižol mungo, črn fižol. Nekajkrat na teden pijte čaj iz koromača in rožmarina. Zelo spodbuden je tudi tahini – sezamova pasta, ki ji lahko primešate med in jo pojeste kot sladico. Med prav tako omogoča oporo vranici, je tudi topel po lastnostih, kar pripomore k boljšemu razprševanju telesnih tekočin in ogrevanju organov.

Vranica je najbolj jang – najtoplejša izmed notranjih organov, zato ji ne ustrezajo hladna živila. Imejte tople obroke čez dan, še posebej poskrbite za zajtrk, ki naj bo sestavljen iz prosene kaše z raznimi dodatki, kot je kvinojin, mandljev ali rižev napitek. Dodajte tudi nastrgano korenino ingverja, občasno cimet, kardamom in jagode godži. Uredite si ritem gibanja, spanja in dela.
Vsak dan se tapkajte po telesu ter posebno minuto naklonite omenjeni točki ST36 in GB20, lahko tudi točki BL20, SP3, SP6. Poskušajte jesti čim bolj zdravo, vendar v tem trenutku ne preveč presne zelenjave in sadja, temveč kuhane stvari, ki ne obremenjujejo organov.

dreamstime

Več časa preživite v naravi, na svežem zraku. Kadar se zbudite ponoči, si stimulirajte točko HT7, ki leži pri zapestju in pomirja duha. Na oči si lahko polagate tudi tople cvetove bele kitajske krizanteme, ki zabuhlost malce ublaži. Zavedati pa se morate, da je vzrok za zabuhlost neravnovesje notranjih organov, zato mora biti zdravljenje usmerjeno v notranjost, ostalo je le lajšanje simptomov.

Oglasite se v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!