Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Močenje postelje

Dr. Lu Li
12. 7. 2016, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kaj storiti, ko otrok moči posteljo, še ko je starejši od pet let? Težava bi lahko bila povezana z ledvicami.

svet24

Spoštovana dr. Lu Li!

Sem mamica šetletnega sina. Na vas se obračam s prošnjo, da mi svetujete glede njegovega lulanja v posteljo. Vem, da ni dobro, da se nanj jezim, zato nekako pustimo, da bi težava sama izzvenela, a vseeno bi povprašala za nasvet. Zanima me, zakaj se težava pri otrocih sploh pojavlja, s katerim organom je to povezano ter kako na mil način vzpostaviti ravnovesje.

Sin je sicer zelo živahen, komunikativen in družaben, v družini se lepo razumemo in smo spodbudni. Posebne travme mu nismo povzročili, živimo v hiši, kjer je okolica zelo lepa in mirna, tako da smo veliko na zraku in v gibanju. Pomagati mu želim, da ne bi prišlo do situacije, ko bi se zaradi tega počutil manjvrednega, saj naslednje leto s šolo načrtujejo nekajdnevne tabore.

Hvala za odgovor in nasvet.

Nataša

Odgovor

Močenje postelje je pri otrocih pogost pojav, ki na nek način vpliva tudi na starše, ti pa se s tem preveč obremenjujejo.Do tretjega leta starosti se močenje postelje smatra kot normalen pojav, saj ledvični kanal oziroma meridijan še ni dovolj stabilen in močan, da bi lahko nadziral uriniranje.

Močenje postelje po petem letu starosti se smatra kot motnja oziroma neravnovesje v delovanju notranjih organov. Do tretjega leta starosti se močenje postelje šteje kot normalen pojav.

Če je imel otrok naporen dan ali je popil preveč tekočine v večernem času ter ni dobro spal, lahko tudi po tretjem letu vsake toliko časa zmoči posteljo, kar je še normalno. Močenje postelje po petem letu pa se že šteje kot motnja oziroma neravnovesje v delovanju notranjih organov

Vzrokov je lahko več, v splošnem pa v TKM pravimo, da je močenje postelje povezano s šibko fiziološko funkcijo ledvic, kar se kaže kot motnja sečnega mehurja. Šibkost ledvične energije či se odraža v bolj bledi polti, otrok ima slabši apetit, se hitro utrudi, v razredu se težko zbere in se raje drži zase. Na to vpliva tudi sama nosečnost (bolezni v času nosečnosti).

Kadar gre za šibkost ledvične funkcije, je dobro, da se pri otroku izvaja moksibustija, na predelu od popka do sramne kosti, saj je pelin po lastnostih vroč, kar telesu in organom omogoči okrepitev energije. Moksajte sedem dni zapored, naredite petdnevni premor in nadaljujte s ciklusom nekaj mesecev.

Drugi vzrok težav sta lahko vlaga in vročina, nakopičeni znotraj meridijana jeter. Jetrni kanal vpliva na metabolizem vode in lahko povzroča močenje. Kadar je vzrok v jetrnem kanalu, se lahko pri otroku pojavijo simptomi, kot so temno obarvan urin, bolj rdeč obraz, čezmerno potenje, napihnjenost trebuha, močan vonj blata. V tem primeru je treba pozornost usmeriti na izganjanje vroče vlage iz telesa ter pomiriti jetra.

Vsekakor se lahko natančna diagnoza postavi šele na podlagi pregleda, ki zajema diagnostiko pulza in jezika, ter temeljitega izpraševanja starša o otrokovem delovanju, obnašanju, navadah. Obstaja nekaj zelo nežnih zeliščnih formul za otroke, ki jih lahko uživajo nekaj tednov ali mesecev. 

dreamstime
Otroku nudite čim več varnosti, gradite na zaupanju in preprečevanju stresa, povezanega z njegovo težavo.

Predlagam vam, da pri sinu skrbite, da se čez dan ne utrudi preveč z raznimi dejavnostmi, saj utrujenost povzroči šibkost v celotnem notranjem dogajanju. Po večerji naj ne pije preveč vode ter naj ne je veliko sadja in zelenjave. Izogibajte se tudi ocvrti in preveč začinjeni hrani.

Preden gre spat, ga spodbudite, da gre na stranišče, da bo mehur prazen. Kadar se ponoči zmoči, ga zbudite, da se bo stanja zavedal, vendar ne več kot dvakrat na noč. Tudi če se zmoči, ga peljite na stranišče, da se informacija usede v njegove male možgančke. 

Otroku nudite čim več varnosti, gradite na zaupanju in preprečevanju stresa, povezanega z njegovo težavo. Čez težavo pojdite skupaj, v dialogu, lahko se o tem pogovarjate, vendar mu ne pokažite lastnih strahov, predvsem pa ga za močenje postelje ne kaznujte, saj boste njegovo agonijo le podaljšali.

Če rad ustvarja in riše, mu tisti dan, ko postelje ni zmočil, pustite, da v kvadratek v koledarju nariše svojo posebno slikico, ki bo na vidnem mestu. Kadar se zmoči, ga nežno spodbudite, da bo sliko lahko narisal mogoče že naslednji dan, ko bo postelja suha. Uporabljajte nežne metode in bodite potrpežljivi. Gradite na otrokovi samozavesti in ga imejte neizmerno radi.

Želim vam vse dobro!