Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: diet in razstrupljanja se lotevajmo z glavo

dr. Lu Li
26. 3. 2016, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dr. Lu Li je v času svojega bivanja v Sloveniji opazila, da imamo pri nas kar nekaj navad v povezavi s prehranjevanjem, ki jih sama ne bi priporočala. Tokrat piše o tem, da priporoča razstrupljanje in uživanje solat takrat, ko so temperature višje, ne pa takoj, ko začnejo poganjati te zelene dobrote.

Dao tkm
Dr. Lu Li priporoča, da z regratovo solato še malo počakamo, da se temperature malo dvignejo.

V tradicionalni kitajski medicini vsakemu izmed letnih časov posvečamo posebno pozornost in se tako držimo načela in strukture petih elementov ter z njimi povezanih telesnih organov, ki vladajo obdobjem. Času pomladi vlada element les, ki ga povezujemo z jetri in žolčnikom.

Element les si najlažje predstavljamo kot drevo, ki se spomladi začne prebujati po dolgem zimskem spanju. Krošnje pridobivajo polnost, vse začne brsteti, rasti in zeleneti. Enako se dogaja v našem telesu. Kroženje telesnih tekočin oziroma krvi se pospeši, saj se okrepi energija či, ki kri lažje in hitreje potiska po ožilju. To je tudi čas, ki od nas zahteva, da se čim več gibamo, saj s tem telesu omogočimo, da se stare, nakopičene in odvečne snovi, ki smo jih pridobili v zimskem času, začnejo počasi izločati. Tako se regenerira ves notranji sistem.

Predvsem na Zahodu imate navado, da se spomladi veliko posvečate razstrupljanju jeter ter se poslužujete več metod postenja in diet. Na to temo bi rada podala svoje mnenje oziroma stališče tradicionalne kitajske medicine v splošnem. Razne diete in metode razstrupljanja spomladi namreč niso primerne. Kadar sledi razcvet, kot je spomladi, ko se vse prebuja, moramo telesu zagotavljati vsa potrebna hranila in živila, da lahko doseže svojo polnost. Telo moramo še vedno krepiti, in ne izčrpavati. Čeprav se ob dietah kažeta boljše počutje in lahkotnost, se lahko telo zaradi tega tudi zelo utrudi. Posledice se začnejo kazati pozneje, predvsem jeseni in pozimi.

Za aktivacijo jeter je najprimernejše, da spomladi začnemo veliko gibati. Zaspati bi morali pred 23. uro ter vstajati bolj zgodaj. Med 23. in 1. uro namreč vladata uri za žolčnik, zato je dobro, da takrat ne dražimo živčnega sistema. Že zjutraj lahko začnemo z razteznimi vajami ter čez dan veliko hodimo na svežem zraku, tečemo ali se kako drugače rekreiramo. Veliko gibanja in primerna hrana je dovolj, da si zagotovimo dobro zdravje jeter, brez agresivnih metod razstrupljanja.

Najprimernejši čas za diete (sicer ne prav za vse tipe ljudi) je poletje, ko vlada močni jang element. Takrat je telo v prebitku, rečemo v TKM, zato ga lahko razbremenimo z nežnim postenjem in razstrupljanjem. Takrat se lahko uživajo tudi določene zeliščne formule, ki telesa ne izčrpajo, temveč mu nudijo podporo in krepitev. Sicer se poruši ravnovesje med energijama jin in jang, kar lahko vodi do lažjih bolezenskih stanj ali tegob. Spomladi jetrom in žolčniku zagotavljamo podporo tako, da damo pri prehrani poudarek kislim okusom ter uživamo več hrane, ki je zelene barve. Vendar še vedno v pravi meri, saj se mora telo počasi navaditi na spremembo prehrane, ki se od zime precej razlikuje. Zdaj imamo na voljo svežo zelenjavo, ki je sicer zelo pomembna, vendar ne da pozitivnega rezultata, če naredimo ekstremni preobrat, saj tako telesu povzročimo stres in kaos. Vranica, ki skrbi za absorpcijo hranilnih snovi ter hkrati za njihovo razprševanje, težko opravlja svojo funkcijo, kadar z določenim živilom pretiravamo. Prav tako ji ne ustrezajo hladne stvari, jin živila, ki hladijo želodec, spada namreč med najbolj jang organe v telesu. Kisel okus poživlja telo in ožilje ter pomirja živčni sistem, zato se počutimo lahkotnejše, imamo več energije, lažje prenašamo stresne situacije in se tudi lažje umirimo. Izboljša se lahko spanec, saj jetrna kri poskrbi, da se možgani dobro prekrvavijo, kar jim zagotavlja boljše delovanje. Zelena barva prav tako dobro vpliva na jetra in žolčnik, najdemo jo predvsem v sveži zelenjavi, sadju in začimbah.

Pazite, da boste svežo zelenjavo postopoma vpeljali v spomladanski sistem prehranjevanja. Še posebej pri uživanju regrata, ki ga imate Slovenci tako radi. Regrat je zelo grenak, ima odlične lastnosti, ki krepijo kri, vendar je zaradi grenkega okusa zelo težek za vranico; ta ga ne absorbira pravilno, če ga je preveč naenkrat. Tudi če dodate krompir in jajce, z njim raje ne pretiravajte. Namesto svežega ga kdaj tudi samo poparite, da vranici olajšate delo. Je bolj hladen po lastnostih, kar ne ustreza najbolj želodcu, ki tvori par z vranico. Regrat je idealno uživati, ko zunanje temperature dosežejo nekje 15 stopinj, saj so naši organi takrat bolje prekrvavljeni in lažje opravljajo svoje fiziološke funkcije, absorbirajo živila, prebavljajo in odvajajo.

Podobnega mnenja sem tudi glede uživanja smutijev, ki jih imate tukaj tako radi. Smutiji sami po sebi so zelo zdravilni, vendar ali je zdravo tudi pretiravati z njimi? Največ koristi naredimo telesu takrat, ko ga zdravimo s hrano, hrana je namreč prvo zdravilo. Hrana, ki jo žvečimo počasi in preudarno, da se sokovi dobro pomešajo s slino, ima največji učinek. Tako se aktivirajo žleze, poveča se količina sline, ki je bogata s hormoni, beljakovinami in prebavnimi encimi. Več je aktiviramo, bolje prežvečimo hrano, boljše je naše zdravje. Z uživanjem smutijev preprečimo polno aktivacijo sline, kar je za telo, človeka, ki s prehranjevanjem sicer nima velikih težav, velika škoda. Organi se tako razvadijo in polenijo, zato čez čas svojih fizioloških funkcij ne opravljajo več v polni meri, saj jim dajemo napačne signale. Sama menim, da so smutiji najbolj primerni za starejše ljudi, ki imajo manjši apetit in tudi težko požirajo hrano. Tako začne telesu primanjkovati telesnih tekočin in hranilnih snovi, mineralov in vitaminov, kar vodi do raznih težav. Upad telesnih tekočin se začne kazati po nekje 40., 50. letu starosti, ne da bi se tega dobro zavedali. Iz tega razloga nam začnejo počasi siveti lasje, izgubijo lesk, upadejo obrazne mišice, pojavijo se gubice, več težav opazimo z vidom, sluhom, tudi koncentracijo in podobno. V TKM se diagnoza glasi primanjkljaj jina, kar pomeni tudi primanjkljaj telesnih tekočin, krvi.

Ker zahodni medicinski testi ne kažejo kvantitete krvi, temveč le kvaliteto, zanemarjamo najpomembnejšo tekočino v telesu, in tako se začnejo prebujati razne bolezni. Primanjkljaj krvi pomeni tudi, da se kri ne more dobro prečiščevati, zato zastaja, s tem pa v telesu zastajajo tudi toksini. Primanjkljaj krvi telo zelo utrudi; postane šibko, bledo, brez moči in energije. Smutiji pomagajo telesu, da se kri okrepi, vendar še bolj pomaga hrana, ki jo sami prežvečimo.

Avokado namesto smutija

Namesto zelenega smutija raje z žlico pojejte avokado; olupite kivi in uživajte v njegovem okusu; čez solato prelijte stisnjeno limono in jo dobro prežvečite; banano razrežite na večje kose in jo posujte z malo cimeta ali agavinim sirupom ... Krožnik, ki je barvit, ni hrana le za naše oči, temveč tudi za našo dušo, predvsem pa za naše organe. Smuti ima le eno barvo, vendar vsi najraje opazujemo mavrico na nebu. Ker se pojavi tako redko ali morda zato, ker nas lepota prelivajočih se barv tako prevzame in umiri?