Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: kitajska zelišča in libido

Dr. Lu Li
12. 3. 2016, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prejšnji teden je dr. Lu Li za pomoč zaprosil bralec, ki je imel težave z erekcijo. Ker so težave s spolnostjo pogoste, naša kitajska zdravnica tokrat še bolj poglobljeno predstavlja kitajska zelišča, ki lahko pomagajo pri teh težavah.

profimedia
V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je zdravljenje libida z zelišči znano že več tisoč let, zato imajo Kitajci s tem bogate izkušnje.

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je zdravljenje libida z zelišči poznano že več tisoč let, zato imajo Kitajci s tem bogate izkušnje. TKM pozna kar nekaj zelišč, ki odpravljajo blokade v pretoku spolne oziroma življenjske energije v telesu ter posledično pripomorejo k vitalnosti in dolgoživosti organizma.
Pri moških se ob nastopu erektilnih motenj in drugih težav s spolno energijo zdravniki TKM najprej lotijo krepitve ledvic, predvsem jang aspekta ledvic, ki vpliva na jang energijo v celotnem telesu. Poznamo aspekta jin in jang. Slednji je dinamični in vroči princip, ki deluje v telesu. Ledvice so v TKM povezane z genitalijami in skrbijo za dobro energijsko pretočnost medenice.

Jang aspekt ledvic se lahko krepi s hrano in zelišči toplega značaja. Eno najbolj poznanih zelišč je yin yang huo – epimedium. Že samo kitajsko ime nam pove, da gre za zel, ki med drugim krepi potenco  prevod se namreč glasi »poredni kozel«. Poleg tega krepi kosti in kite. Drugo zelišče, ki povečuje ledvični jang, pa je lu xian cao  herba pyrolae, ki pomaga tudi pri težavah s prostato in ob vnetju sečil. Kitajci trdijo, da obnavlja tkivo penisa ter vpliva na njegovo velikost in moč.

Dr. Lu Li opozarja, da smo si ljudje zelo različni in je lahko vzrok določene težave pri vsakem posamezniku nekje drugje. Pri moških se ob nastopu erektilnih motenj in drugih težav s spolno energijo zdravniki TKM najprej lotijo krepitve ledvic, predvsem jang aspekta ledvic, ki vpliva na jang energijo v celotnem telesu. Pri ženskah je najbolj pomembna krepitev krvi in energije.

Ta zelišča lepo tonificirajo ledvice in jih lahko redno uživamo, če imamo primanjkljaj jang energije v ledvicah. Obe zelišči iz telesa izganjata element vlage in vetra ter telo sušita, zato je pomembno, da z njima ne pretiravamo oziroma da ju uživamo pod zdravniškim nadzorom. Primankljaj jang aspekta v ledvicah se v telesu odraža na različne načine in zgoraj omenjena zelišča se uporabljajo za zdravljenje mnogih bolezni, uživajo pa jih lahko tako moški kot ženske. Yin yang huo pri ženskah greje maternico in pomaga pri menopavzalnih in menstrualnih težavah. Lu xian cao se prav tako uporablja pri težavah z menstruacijo, saj krepi kri.

Pri zablokirani ženski spolni energiji pa se zdravljenja ne lotimo s krepitvijo ledvic na začetku, čeprav tudi to pomaga, ker so v ženskem telesu ledvice povezane tudi z rodili. Pri ženskah je najbolj pomembna krepitev krvi in energije. Okrepiti se mora osrednja energija, ki jo proizvaja vranica, in izboljšati se morata kakovost in količina krvi, ki jo po kitajski medicini proizvajajo jetra.

Ko ima ženska dovolj energije in krvi, se njeno telo poživi in ogreje, to pa vpliva na spolnost in vitalnost. Eno najboljših zelišč za ženske je dang gui – radix angelicae sinensis, znano tudi pod imenom ženski ginseng ali kitajska angelika.

svet24
Eno najboljših zelišč za ženske je dang gui – radix angelicae sinensis, znano tudi pod imenom ženski ginseng ali kitajska angelika.

Kitajke korenino angelike uživajo redno, sploh po porodu, saj pomaga krepiti rodila. Odsvetuje pa se jemanje med nosečnostjo, saj zelo pospešuje delovanje mišic v maternici. Kitajska angelika uravnava delovanje jeter, vranice in ledvic in s tem pomaga krepiti kri. Lahko jo uživamo tudi ob slabokrvnosti. Pomaga pri menopavzalnih težavah, kot je oblivanje, pri glavobolih in raznih vnetjih v telesu. Krepi tudi kosti.

Dr. Lu Li pri tem opozarja, da smo si ljudje zelo različni in je lahko vzrok določene težave pri vsakem posamezniku nekje drugje. Za učinkovito zdravljenje je treba natančno določiti, kje v telesu je neravnovesje, in tako izbrati pravo kombinacijo in količino zelišč. Poleg tega je pomembno, da imamo vsak dan dovolj spanca, da se izogibamo stresu oziroma se seznanimo s tehnikami sproščanja, imamo redne obroke s čim bolj pestro prehrano ter se redno gibamo.

K vitalnosti spolne energije v telesu lahko pripomorejo kitajske vadbe, kot sta taiji quan (taj či) in qi gong (či gong). Njihov namen je, da prebudimo ter shranjujemo energijo v spodnjem delu trebuha, ki ga Kitajci poimenujejo dan tian, pri nas pa je znan tudi pod japonskim imenom hara. Nahaja se dlan pod popkom oziroma pri ženskah na predelu maternice. V tem delu je treba prebuditi toploto, ali kot pravijo Kitajci: za polno vitalnost organizma je v kotlu treba zakuriti naš notranji ogenj.