Zdravje

Rešite se slabih prehranskih navad

pl
12. 3. 2016, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slabe prehranske navade so eden glavnih vzrokov, da se odvečni kilogrami neusmiljeno kopičijo. Z njimi pa lahko pride tudi do resnih zdravstvenih težav. Kako se torej znebiti kilogramov in si pridobiti oziroma ohraniti lepoto, vitkost in zdravje?

profimedia

Ko enkrat slabe prehranske navade postanejo rutina, jih je težko odpraviti. Nečesa, kar počnete vrsto let, nikakor ne morete odpraviti čez noč. Četudi se zavedate, da vam prekomerne količine hrane in nezdrava živila škodujejo, vseeno posegate po njih. Zato se pripravite, naredite načrt in se slabih navad rešite postopoma.

Vzemite si čas

Kako pogosto se zalotite, da jeste v naglici; da jeste zelo hitro, dobesedno goltate hrano? To je velika napaka. Za obrok je potreben mir, hrana se ne sme jesti v gibanju, saj s tem škodite svoji presnovi, prav tako je vsak grižljaj treba dobro prežvečiti in nikakor ne hiteti.

Zato si vzemite čas. Zaradi tistih nekaj minut, ko boste v miru jedli svoj obrok, ne bo konec sveta. Vse bo počakalo, vi se boste počutili mnogo bolje, hrana pa se bo prebavila veliko lažje. S tem se boste znebili tudi napihnjenosti, bolečin v trebuhu, pojedli boste toliko, kot potrebujete, in ne preveč.

Če hrano jeste počasi, ima vaše telo dovolj časa, da pošlje možganom signal, da ste siti. Če hrano jeste v naglici, ta signal do vaših možganov pride šele takrat, ko ste že preveč siti.

svet24
Sladkor je lahko velika zasvojenost. Za normalno in zdravo delovanje ga naš organizem ne potrebuje. Njegovo drugo ime je upravičeno beli strup.

Kadar se oglaša želodec …

Takrat, ko se vaš želodec oglasi, ga poslušajte. Popijte kozarec vode, morda vaše telo potrebuje le tekočino. Če boste po petnajstih minutah še vedno lačni, je čas, da si privoščite zdrav obrok. Če jeste pravočasno, ne more priti do tako imenovane volčje lakote, ko odprete vrata hladilnika in pojeste iz njega vse, kar je užitno.

Sladkor

Sladkor je lahko velika zasvojenost. Za normalno in zdravo delovanje ga naš organizem ne potrebuje. A če imate zelo radi sladke stvari, se te zasvojenosti nikakor ne boste mogli znebiti čez noč. To misel raje kar opustite. Svoje telo poskušajte odvaditi od sladkorja z zvijačo. Postopoma zmanjšujte količino sladkih stvari in jih zamenjujte z bolj zdravimi nadomestki. Ste že poskusili kavo s cimetom in medom? Sčasoma ukinite tudi med in pijte črno kavo s cimetom. Na tak način boste iz kave dobili tisto, kar naše telo potrebuje, to so antioksidanti in snovi, ki pospešeno topijo odvečno maščobo.

Profimedia
Lešniki, orehi, indijski in brazilski oreščki, pistacije, pa jabolka ali avokado … Z zdravim in okusnim prigrizkom nadomestiti škodljivega res ne bi smelo biti težav.

Prigrizki

Niti zavedate se ne, koliko kalorij spravite vase, če kar naprej nekaj žvečite. Zavedajte se, da brez prigrizkov lahko preživite, sploh brez tistih, ki niso zdravi. Ti vsebujejo največkrat sol in sladkor. Oboje našim možganov prija, a le za kratek čas. Ko se raven sladkorja v krvi naglo spusti, možgani pošljejo signal po – še. Zato ste spet takoj lačni. In začaran krog je tu.

Jejte oreščke. Dovolj je, da pojeste pest mandeljnov, orehov ali lešnikov. Nasitili vas bodo, uredili prebavo in pospešeno topili odvečno maščobo.

Nagrajujte se

Ker pa smo živa bitja narejena tako, da imamo radi nagrajevanje, se nagradite tudi sami. Dokazano je, da je hujšanje oziroma zdrav način prehranjevanja veliko bolj uspešno, če se vsake toliko časa malo pregrešite. Določite si datum, da boste na primer po štirinajstih dneh zdravega prehranjevanja za kosilo pojedli pico, če jo obožujete, ali pa čokolado z lešniki. A to naj bo nagrada za uspešno opravljeno delo. Takoj naslednji dan pa spet zdravo dalje!

svet24