Svet

So Putinovega pomočnika pretepli do smrti?

STA
11. 3. 2016, 20.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mrliški oglednik ameriške prestolnice Washington je v petek sporočil, da je 57-letni Rus Mihail Lesin, ki so ga novembra lani našli mrtvega v hotelu, utrpel top udarec v glavo in dobil še rane po vratu, telesu in rokah. O smrti nekdanjega sodelavca Vladimirja Putina so sprva poročali kot o srčnem napadu.

Arhiv svet24
Putin je doslej večkrat zahteval uradne podrobnosti o preiskavi Lesinove smrti.

Lesina so našli mrtvega 5. novembra lani v hotelski sobi. Američani so bili tiho, ruski mediji pa so navajali trditve pokojnikove družine, da je umrl zaradi srčnega napada. Lesin je bil od leta 1999 do leta 2004 minister za medije, med drugim je pomagal ustanoviti "ruski CNN", televizijo RT, ki oddaja v angleškem jeziku, delal je tudi kot šef Gazprom Media, medijske roke naftnega velikana Gazprom.

Leta 2014 se je umaknil od položajev, menda zaradi družinskih razlogov. Istega leta je ameriški republikanski senator iz Mississippija Roger Wicker zahteval preiskavo proti njemu zaradi obtožb, da si je kot državni uslužbenec nagrabil milijone dolarjev vredno premoženje po ZDA in Evropi. Wicker je bil prepričan, da je šlo za pranje denarja in korupcijo.

Rusija je od ameriških oblasti doslej večkrat zahtevala uradne podrobnosti o preiskavi Lesinove smrti, v petek pa je te pozive še okrepila. Mrliški oglednik ni določil vzroka smrti in preiskava se nadaljuje. Časopis New York Times ugiba, da je nekdo Lesina pretepel, preden je odšel v hotelsko sobo. Teorije zarote se tako nadaljujejo.