Zdravje

Ni vseeno, katero olje izberete

Lara Jelen
20. 3. 2016, 09.03
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 09.27
Deli članek:

Olja, ogromno vrst jih je, so lahko zelo koristna za naše zdravje, če jih le znamo pravilno uporabljati. Za vas smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, pa tudi cen najboljših olj, ki bi jih bilo naše telo veselo.

arhiv Svet24
Okoli 10 evrov boste odšteli za liter olja iz grozdnih pečk, ki spada v višji cenovni rang.

Rafinirano sončnično olje, ki se poleg oljčnega olja najpogosteje uporablja v slovenskih kuhinjah, nikakor ne spada v solato, saj je takšno olje toplotno obdelano, pri čemer izgubi vse hranilne snovi. Kot takšno je v solatah popolnoma nekoristno. Je pa primerno za kuho, saj ima rafinirano sončnično olje dimno točko kar 220 stopinj Celzija; to je temperatura, ki jo olje lahko doseže, ne da bi se začele spreminjati njegove lastnosti in tvoriti toksične ter kancerogene snovi.

Zakaj se olja rafinirajo?

V rafiniranih (predelanih in toplotno obdelanih oljih) torej ne boste našli koristnih snovi, ki bi vam sicer lahko pomagale pri vzdrževanju zdravja. So pa rafinirana olja obstojnejša in zato primernejša za kuhanje in cvrtje, saj lahko dosegajo višje temperature. Obratno velja za hladno stiskana nerafinirana olja, ki v sebi ohranijo bogastvo snovi. Te lahko naše telo s pridom uporablja, a seveda zgolj takrat, ko hladno stiskanih olj ne segrevamo.

Hladno stiskano nerafinirano sončnično olje ima recimo dimno točko 40 stopinj Celzija, zato ga lahko segrejemo zgolj do te temperature, če si ne želimo z njim napraviti več škode kot koristi.

Lara Jelen
Sonja Štifter svetuje, da pri iskanju kakovostnih olj preverimo tudi ceno.

Hladno stiskano oljčno olje, ki ima večkrat dokazane zdravstvene koristi za naše srce in ožilje, ima medtem presenetljivo visoko dimno točko (200–210 stopinj Celzija), zato ga lahko ravno tako uporabljamo za kuhanje, bomo pa s tem izgubili večjo bero njegovih blagodejnih učinkovin. Če želimo z olji poskrbeti za svoje zdravje, posezimo po nerafiniranih hladno stiskanih. Ta so odlična za v solato ali jemanje po žličkah, kadar jih uživamo z namenom, da bi dosegli določen zdravstveni učinek. Medtem ko so za v solato primerna hladno stiskana sončnično, oljčno in bučno olje, Sonja Štifter iz ene od slovenskih oljarn svetuje, da preostala hladno stiskana olja raje uživamo kar samostojno, saj bomo tako od njih pridobili največ. Kajpak pa je treba biti pozoren tudi pri sami izbiri olja. »Pri nakupu moramo gledati na to, da je olje res stoodstotno, da je narejeno iz kakovostnih biosemen, ki so pravilno stisnjena, pripravljena in stekleničena,« svetuje Štifterjeva in dodaja, da kakovostna hladno stiskana olja ne smejo biti preveč izpostavljena toploti in svetlobi. Skozi ves proizvodni postopek hladno stiskanih olj temperatura semen in iztisnjenega olja ne sme preseči temperature človeškega telesa. »Ko se steklenica enkrat odpre, je priporočljivo, da se hrani na hladnem.« Pa še tole nam je povedala: »Ko iščete v trgovinah kakovostno hladno stiskano olje, je smiselno upoštevati tudi ceno. Praktično nemogoče je, da bi lahko nekdo izdelal kakovostno hladno stiskano olje za tri evre.«

Nemogoče je, da bi lahko nekdo izdelal kakovostno hladno stiskano olje za tri evre.

Malo manj znana, a dobrodejna

Kaj pa lastnosti in učinkovite manj znanih olj? »Olje grozdnih pečk je izjemno cenjeno tako v kozmetiki kot sicer. Vsebuje ga najbolj vrhunska kozmetika, saj zelo lepo neguje kožo. Če pa ga redno uživamo, deluje blagodejno na ožilje. Svetujejo, da ga jemljemo po eno čajno žličko trikrat na dan. Je pa to olje, ki spada v višji cenovni rang (za 1 dcl boste odšteli približno deset evrov), zato se večinoma uživa samostojno in se ne dodaja v razne solate, saj ga je škoda,« pravi Štifterjeva. Laneno olje je eno izmed najbolj cenjenih in najbogatejših rastlinskih virov nenasičenih maščobnih kislin, a je hkrati tudi eno izmed najobčutljivejših olj, zato je pravilno shranjevanje še toliko pomembnejše. Ker lahko hitro spremeni svoje lastnosti, ga je treba porabiti dva tedna po odprtju. Če ga znamo pravilno uporabljati, se lahko z njim dodobra okoristimo. Njegovo uporabo, v kombinaciji s skuto, toplo priporoča priznana in v svetu zelo spoštovana biokemičarka, dr. Budwig, ki se je prva lotila zdravljenja raka s kombinacijo lanenega olja in skute.

Tudi olje črne kumine velja za zelo mogočno v alternativni medicini, od vseh pa najbolj preseneti tudi po okusu, ki je zelo izrazit. Je močan antioksidant, ki naj bi bil sposoben lajšati ali celo odpraviti prenekatero zdravstveno preglavico. »V zdravilne namene je olje črne kumine najbolje uživati v količini od ene do dveh čajnih žlic dnevno. Najbolj primeren čas za uživanje je zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem, saj se koristne vsebnosti tako najbolje absorbirajo v telo. Olje črne kumine je primerno zgolj za hladno uporabo, saj se med segrevanjem nenasičene maščobne kisline pokvarijo,« opozarja Štifterjeva.