Zdravje

Zelenjavni vrtiček kar na balkonu

Stane Sušnik
19. 3. 2016, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Še vedno ni dovolj toplo, da bi na zelenjavnem vrtu sadili kaj dosti drugega kot grah, bob in zgodnjo čebulo ter morda še česen. Le srečneži, ki vrtnarijo na Primorskem in Goriškem, so lahko nekaj korakov pred »celinci«.

arhiv PVD
Čudovito lep paradižnik češnjevec je lahko slajši od marsikaterega sadja.

Svojevrstno prednost imajo tisti, ki sploh nimajo vrta, a je njihova želja po doma pridelani hrani tako močna, da iščejo drugačne možnosti vrtičkanja. V mislih imam seveda gojenje vrtnin in zelišč na balkonu ali okenski polici.

TUDI NA BALKONU ZRASTE MARSIKAJ UŽITNEGA

Resda je pridelana količina neprimerno manjša, kot bi bila na običajnih vrtnih gredicah. Zato pa je pridelek toliko bolj cenjen, saj ga je malo. In še to: v zavetju balkona ali s soncem obsijane okenske police lahko začnemo svojo vrtnarsko sezono prej kot na vrtu.

Prednostim, načinom in posebnostim takega gojenja bomo namenili poseben zapis v eni prihodnjih številk našega dnevnika.

Resda na balkonu ne moremo gojiti prav vseh vrtnin, npr. fižola preklarja ali velikih paradižnikov ali belušev. Kljub temu ni malo zelenjadnic, ki so primerne prav za tako vzgojo. Poglejmo si nekatere med njimi!

PARADIŽNIKI KOT ČEŠNJE

Ker so paradižniki ena najbolj priljubljenih vrtnin pri Slovencih, je skoraj nujno, da izberemo tudi katere izmed sort, primernih za vzgojo v loncih. Sem spadajo različice iz skupine »češnjevih« paradižnikov, ki so dobili ime po svojih številnih drobnih, okroglih plodovih.

Še je čas, da poiščete seme pri tujih ali domačih dobaviteljih. Lahko pa počakate na sadike različnih sort, ki jih vzgojijo v ljubljanskem botaničnem vrtu. Da ne bi ostali samo pri »klasiki« (rdečih plodovih), navajam nekaj zanimivih češnjevcev drugih barv: »Bianca« in »Peche Blanche« (beli); »Ildi«, »Balconi Yellow«, »Gelbe Johannisbeere«, »Yellow Currant«, (rumeni); »Goldita« in »Sungold F1 Hy« (oranžni); »Green Grape« (zeleni).

SVEŽE PAPRIKE IN PEKOČI ČILIJI

arhiv PVD
Podobno kot pri papriki je prav, če čilijem namenimo poseben, dovolj velik lonec, da bodo lahko uspevali na balkonu ali terasi.

Tudi paprike, vzgojene v loncih, so prav tako preproste za vzgojo. Izbrane domače vrtnarije bodo tudi letos ponujale sadike paprike iz serije »Snacky«, ki so okusne sveže ali vložene. Znane so take z rumenimi, rdečimi in oranžnimi plodovi. Grmički zrastejo do pol metra, plodovi pa so najboljši kar sveži, utrgani naravnost z grmička.

Čiliji, plodovke s plodovi pekočega okusa, so vse bolj priljubljeni. Zrasla so podjetja, kjer ponujajo semena, predelujejo jih v omake in sušijo, izhajajo knjige o njih, množijo se pripravki in jedi iz njih. Klik ali dva po spletu vas bosta privedla do domačih vrtnarij, ki bodo po 1. maju ponujale sadike manj, srednje in zelo pekočih sort čilijev. Podobno kot pri papriki je prav, če čilijem namenimo poseben, dovolj velik lonec, da bodo lahko uspevali na balkonu ali terasi.

arhiv PVD
Čiliji, plodovke s plodovi pekočega okusa, so vse bolj priljubljeni.

SLADKI GOMOLJI IN LEPO LISTJE

Med vrtninami, ki smo jih doslej popolnoma prezrli, je sladki krompir. Zame je to ena najbolj okusnih gomoljnic, ki ob ustrezni pripravi presega okus krompirja. Sladki krompir smo doslej radi sadili kot okrasno rastlino med cvetoče balkonsko cvetje zaradi lepih zelenih ali škrlatno obarvanih listov. Le malokdo je opazil manjše gomolje, ki so ostali v loncih, ko smo jeseni zavrgli od slane požgane rastline.

arhiv PVD
Krompir je za gojenje v loncih zelo primeren, čips pa tudi iz sladkega krompirja zelo okusen.

Gojimo jih tako, da poiščemo sadike (in ne gomoljev!), ki so še vedno precejšnja redkost. Ob izbiri ustrezne sorte z gomolji, ki imajo oranžno meso, bomo ubili dve muhi na en mah. Lonec bo povsem preraslo lepo srčasto ali rogljato listje, ob koncu poletja pa bomo iz zemlje izkopali več za pest debelih gomoljev s prav posebnim okusom.