Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Težave s spominom

Dr. Lu Li
19. 3. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kako težave s spominom rešuje tradicionalna kitajska medicina?

svet24
Korenje in regrat sta za vranico zelo koristni živili.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 35 let in na vas se obračam za nasvet glede čedalje večjih težav s spominom in pozabljivostjo. Od poroda dalje, pred približno dvema letoma, sem začela opažati, da veliko stvari sproti pozabim, predvsem kratkoročne stvari, ne toliko preteklosti. S koncentracijo sicer nimam težav.

So moje težave morda povezane z novo službo – biti mama, saj imam veliko skrbi in stvari, na katere moram misliti? Ali pa gre morda že za neko bolezensko stanje? Razen tega nimam težav, nisem preveč utrujena, všeč mi je moje življenje, s partnerjem se dobro razumeva in tudi s službo sem zadovoljna. Prehranjujem se sicer ne tako redno in zdravo kot nekoč, pred otrokom, vendar še vedno pazim, da obedujem vsaj trikrat na dan z vmesnimi malicami.

Kaj mi svetujete glede spomina?

Nataša

profimedia
Kadar oddaljeni deli, kot je glava, niso dobro prekrvavljeni, se to lahko odraža na spominu oziroma s pozabljivostjo.

Odgovor

Menim, da vaše težave niso resne v smislu, da bi zboleli za kakšno boleznijo ali da bi se kazalo bolezensko stanje notranjih organov. Gre predvsem za to, da sta obremenjena dva organa, jetra in vranica.

Jetra so po svojih fizioloških funkcijah izčrpana zaradi pomanjkanja jin aspekta, ki zajema telesne tekočine in kri, ter vranica zaradi jang aspekta, saj ji primanjkuje energije in moči za aktivno razprševanje tekočin in energije či po telesu. V TKM pravimo tudi, da gre za pomanjkanje krvi in vitalne energije či, kar povzroča zastoje na meridijanih in kolateralah ter slabo pretočnost. Predvsem oddaljeni deli, kot so glava, stopala in dlani, niso dobro prekrvavljeni, kar se pri vas odraža na spominu oziroma s pozabljivostjo.

Vranica prek zaužite hrane ustvari hranilne snovi ter jih razpršuje. Kadar je šibka, nima moči, da bi jih razposlala v oddaljene dele. Možganski predel je tako manj prekrvavljen, kar privede do slabšega spomina. Nekateri imajo težave tudi s koncentracijo, vrtoglavicami, zamegljenim vidom, rahlim šumenjem v ušesih, z glavoboli …

Priporočam vam, da začnete redno izvajati tapkanje po glavi s posebnim kladivcem, na katerem so pritrjene iglice. Tapkate se po vsej glavi ter še posebno na točki baihui, ki je stičišče stoterih poti in ima moč, da dvigne energijo iz spodnjega dela do glave. Prav tako je pomemben predel okoli ušes. Tapkajte se vsak dan od tri do pet minut, ko imate čas.

Pri prehrani bi vam priporočila, da uživate več datljev, še posebej rdečih kitajskih datljev (pet na dan), tudi posušeni liči ali longan je odličen (20 gramov na dan). Prav tako so za vas zelo koristni korenje, rdeča pesa, regrat, aronija in borovnice, saj so to živila, ki krepijo kri (jin).

Kot zeliščna podpora je odlična formula calming form (an shen bu nao), ki pomirja duha in krepi možgane. Lahko jo uporabite s formulo peach (tao hong si wu), ki je namenjena krepitvi krvi, izboljša prekrvitev in poveča energijo človeka na splošno.

Vsak dan zaužijte čajno žličko črnega sezama, eno pest oreščkov, popijete lahko tudi skodelico čaja iz zelišča he shou wu (najbolje, da kupite posušeno, ga zmeljete in si pripravite prevretek).

Poskušajte se izogibati hladnim obrokom, saj vranici hlad ne ustreza. Ta organ je namreč najbolj vroč ali jang organ v telesu, zato je pomembno, da ga krepimo s toplimi obroki, živili in zelišči. Stimulirajte si akupunkturno točko SP6 (san yin jiao), ki je stičišče treh jin meridijanov (jeter, ledvic in vranice). Na vsaki nogi jo s pritiski masirajte po pet minut, večkrat na dan.

Potrudite se, da si na dan vzamete vsaj 40 minut časa zase, gibajte se, pojdite na sprehod ali hitro hodite, da se aktivirajo funkcije organov. Dobrodošla je tudi akupunktura, saj odpira kanale, kjer so zastoji, pospeši prekrvitev, razprši energijo ter hkrati prijetno sprošča.

Za dodatni nasvet nas lahko obiščete v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!