Zanimivosti

Odkrite skrivnosti oljčnih listov

mk/revija Zarja
24. 1. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Olivno olje sodi med najbolj zdrave vrste olja, to je znano že dolgo. Tudi plodovi, olive, sodijo na seznam zdrave hrane. Vendar pa prelepe sivo-zelene oljke, ki rastejo tudi pri nas, v sebi skrivajo še druge skrivnosti, in te zdaj človek počasi odkriva. Na primer zdravilne moči izvlečka iz oljčnih listov.

Arhiv Svet24
Oljka

Med najbolj vnetimi strokovnjaki za integrativno medicino, ki priporočajo izvleček iz oljčnih listov, je Američan dr. Andre Weil. Njegov blog poznajo vsi, ki prebirajo informacije o ohranjanju zdravja po čim bolj naravni poti. Sicer pa je ta izvleček novost le za nas, kajti že v starem Egiptu so ga uporabljali za zdravljenje in tudi kot sredstvo za mumificiranje trupel. Danes pa je znanost odkrila, da vsebuje mnogo koristnih snovi, med njimi je na prvem mestu oleuropein, iridoid, ki učinkuje proti virusom, bakterijam, glivicam, skratka vsem mikroorganizmom, ki napadajo človeško telo. Zato je učinkovit v boju proti okužbam vseh vrst. Poleg tega je sposoben povečati tvorbo termogenina, snovi, ki pomaga, da maščobe učinkoviteje izgorevajo.

V zgodnjih raziskavah se je pokazalo, da oleuropein znižuje krvni tlak; je pa tudi zelo zmogljiv antioksidant, torej varuje človekov organizem pred posledicami oksidativnega stresa. Preprečuje oksidacijo lipidov v krvi, s tem pa pomaga preprečevati razvoj srčno-žilnih bolezni. Z drugimi besedami, zelo koristen je za srčne bolnike in tiste, ki teh bolezni sicer še nimajo, so pa v družini.

Nekatere novejše raziskave ugotavljajo, da utegne ekstrakt oljčnih listov koristiti tudi pri preprečevanju rakavih bolezni. Potrdili so še, da ga lahko uporabljajo bolniki z malarijo. Raziskave na živalih so potrdile, da varuje pred poškodbami živcev in je lahko dragocen pri bolnikih po možganski kapi. Predvsem pa izvleček priporočajo za okrepitev imunskega sistema, saj preprečuje virusom, da bi se razmnoževali ali »potuhnili« v spečo obliko. Ko se speči virusi aktivirajo, lahko povzročijo precej hujšo bolezen kot pri prvotni okužbi.