Slovenija

Knjižnica med oljkami

Tilen Pajek
23. 7. 2014, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V sodelovanju z Inštitutom za dediščino Sredozemlja Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem in Borzo znanja Mestne knjižnice Izola Arheološki park Simonov zaliv gosti Knjižnico med oljkami in počasi postaja zanimiva točka kulturnega turizma.

Knjižnica med oljkami

Arheološki park Simonov zaliv želijo razviti v interpretacijski center kulturne dediščine in arheologije.

Inštitut za dediščino Sredozemlja ZRS Univerze na Primorskem že od leta 2007 upravlja arheološko najdišče Simonov zaliv v Izoli. Na njem s pomočjo Občine Izola in mednarodnih projektov inštituta vzpostavljajo arheološki park, ki se želi razviti v interpretacijski center kulturne dediščine in arheologije ter zanimivo točko kulturnega turizma.

In ravno zato so na tem idiličnem mestu odprli posebno knjižnico na prostem, poimenovano
Knjižnica med oljkami. Da je to pomembna dejavnost razvoja tega centra, je za Svet24 potrdila tudi vodja projekta, izr. prof. dr. Irena Lazar, dekanja Fakultete za humanistične študije UP: »Knjižnica med oljkami je še ena od javnih prireditev parka, saj se vključujemo tudi v druge dogodke, kot so noč muzejev, mednarodni muzejski dan, dan turizma ...  Je pa knjižnica tudi del projekta Rimska vila Simonov zaliv, ki želi najdišče in kulturno dediščino Izole ter Obale približati domačinom in turistom na neposreden ter prijazen način. Miren zaliv rimske vile in urejeno okolje arheološkega parka kar kličejo sprehajalce ob obali, da se ustavijo in uživajo v okolju nekdanje vile, v katerem so si že rimski patriciji uredili razkošno domovanje.«

Knjižnica med oljkami

Na območju rimske obmorske vile so na ogled informativni panoji v več jezikih, kopija rimskega mozaika in ostanki rimske arhitekture. Na najdišču so poleti organizirana vodstva in različne pedagoške delavnice, ki jih izvaja Inštitut za dediščino Sredozemlja v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije, saj študenti tu nabirajo in poglabljajo svoje znanje ter izkušnje. V Simonovem zalivu se študenti neposredno srečajo z upravljanjem, promocijo, varovanjem in raziskovanjem kulturne dediščine ter arheologije.

»V poletnem času, ko so številne javne ustanove odprte krajši čas in je najprijetneje posedati na prostem, nudimo obiskovalcem listanje po dnevnem časopisju in različnih knjigah s področja leposlovja, turizma in kulturne dediščine,« je pojasnila Lazarjeva. Poleg knjig in časopisov so vedoželjnim obiskovalcem na voljo tudi vodiči, ki jih seznanijo z arheološkim najdiščem in življenjem v rimski dobi, dejavnostmi v arheološkem parku, tedensko pa organizirajo tudi delavnice za otroke: »Medtem ko starši listajo časopise in revije, otroci ustvarjajo mozaike, nakit in spoznavajo rimske igre. Knjižnica želi na prijeten in nevsiljiv način širiti poznavanje ter pomen kulturne dediščine v času, ko poudarjamo trajnostni razvoj in drugačno kakovost življenja,« je zaključila sogovornica.

Knjižnica med oljkami

Če boste torej te dni na slovenski obali, je dobro, da poznate tudi urnik Knjižnice med oljkami. Knjižnica bo sprejela obiskovalce med 8. in 11. uro ter med 17. in 20. uro, ob lepem vremenu vse dni v tednu. Neformalno okolje, narava, prost vstop in razvijanje arheološkega parka v turistično destinacijo so le nekatere od glavnih prednosti take knjižnice. Vrednote, ko lahko vsaj za trenutek odložimo mobilne telefone in se ponovno ozremo okrog sebe ter naučimo uživati v naravi, so tiste, ki vas bodo zagotovo privabile v Izolo med oljke.