Zdravje

Kako izbrati pravo seme?

mp
20. 3. 2016, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sonce je vse močnejše in dan vse daljši. Na vrtovih je že zelo živahno, v trgovinah s semeni pa tudi. Mnogi vrtičkarji so ob polnih policah najrazličnejših semen zmedeni, saj se znajdejo pred vprašanjem, katero seme je najboljše in resnično pravo.

profimedia
Kakovost semena je predpisana zakonsko in pomeni kaljivost, čistočo in zdravstveno stanje semena.
Še nekaj dobronamernih nasvetov
Vsekakor si zapomnite, zapišite podatke ali, najbolje, shranite semensko vrečico, da boste videli, katera sorta vam je bila všeč in katera ne, pa tudi to, od katere semenske hiše ste jo izbrali. Nekaj pa je treba vedeti: za semena brez izjeme velja, da poceni seme ni nikoli dobro, drago pa ni nujno dobro. Zato poiščite izkušnje tudi pri prijateljih, znancih in sorodnikih, če svojih še nimate dovolj.

Nečesa pa se moramo ob nakupovanju semen vedno zavedati: solata ni samo solata in korenček ni samo korenček. Znotraj posamezne vrste zelenjadnice je namreč veliko različnih sort. Izbiranje semen po lepih fotografijah je napaka, ki jo naredijo mnogi.

Po nakup semena moramo z očali

Na vrečicah s semeni je besedilo vedno natisnjeno v zelo dobrem tisku, zato predvsem starejši kupci brez očal težko berejo. Pod običajno z večjimi črkami napisanimi imeni vrst zelenjadnic, zelišč ali cvetlic je pripisano tudi ime sorte, kar pa številni kupci prezrejo. Vendar je ta podatek zelo pomemben, saj nam šele opis sorte pove, kakšna rastlina bo v resnici zrasla iz semena. Da bi bila zmeda še večja, so poleg sort na vrečicah izpisana še imena hibridov, kar mnoge vrtičkarje prestraši, saj se v vseh medijih veliko govori in piše o gensko spremenjenih organizmih (GSO), ki jih, bolj ali manj, označujemo za nekaj nezaželenega.

Zakaj je sorta tako pomembna?

Sorta nam da popoln opis rastline, ki bo zrasla iz semena. Človek je med svojim razvojem sebi v prid prilagodil tudi divje rastline in jih na različne načine spremenil tako, kot mu je ustrezalo. Ko govorimo na primer o solati, govorimo o rastlini, ki ji botanično rečemo Lactuca sativa, kar je zapisano tudi na vrečici. Ime sorte pa nam pove, ali bo zrasla glavnata ali rozetasta solata, solata z mehkimi ali krhkimi listi, zelenimi, zeleno-rumenimi ali pegastimi listi, solata, ki bo dobro uspevala poleti, ali taka, ki jo sejemo spomladi in jeseni. Poleg tega je razlika še, ali kupimo isto sorto od ene ali druge semenske hiše, kajti vsako sorto ohranjajo takšno, kot jo poznamo, s tako imenovano vzdrževalno selekcijo. To pomeni, da vsako leto iz posevka na posebnih selekcijskih postajah odbirajo najbolj tipične ali najbolj zaželene rastline.

V resnici povsem natančnih opisov sort ni. Zato je lahko ljubljanska ledenka, ki je zelo stara sorta, precej drugačna v vrečici Semenarne kot na primer v vrečici VMS, saj je prva vzdrževana pri nas v Sloveniji, druga pa nekje drugje na svetu. Katera je boljša, je odvisno od našega okusa, želja in tudi podnebnih mikrorazmer na domačem vrtu.

profimedia
Nakup semena, iz katerega bo zrasla rastlina, kakršne si želimo, naj ne bo opravljen površno in mimogrede.

Kakovost semena ali kakovost sorte?

Spet dva pojma, katerih pomen je popolnoma različen. Kakovost semena je predpisana zakonsko in pomeni kaljivost, čistočo in zdravstveno stanje semena, ki je v vrečici. To pomeni, da seme ustrezno dobro kali, da nima primesi semen drugih botaničnih vrst in ni okuženo z različnimi boleznimi. Ne pomeni pa, da v vrečici ni po nesreči zmešanega semena iste rastlinske vrste (na primer solate), vendar druge sorte. Zato deklaracija še ne zagotavlja, da iz semena ne bo zraslo rdeče in belo zelje. Tudi kaj takšnega se je že zgodilo in se praktično ne da preprečiti.

profimedia
Tudi začetek zelenjavne juhe so bila drobna semena.

Kakovost sorte pomeni dvoje. Najprej, da nam je sama sorta všeč zaradi okusa, barve, oblike, zgodnosti, odpornosti proti boleznim in podobno. Vendar to ni dovolj. Narava tisto, kar ji pripada, vedno zahteva nazaj. Če strokovnjaki, ki skrbijo za kakovost sorte, niso dovolj skrbni in ne odbirajo samo res najboljših in najbolj pravih rastlin, se lahko kakovost sorte sčasoma poslabša. Lep primer je varaždinsko zelje. Če ga je kdo videl v njegovem domačem okolju, v okolici Varaždina, bo vedel, o čem govorim. Namesto velikih, pet- in večkilogramskih glav danes pri nas zrastejo pol manjše glave, ki pa so vendarle ohranile sladke, tanke in kakovostne liste, zaradi katerih ga imamo tako radi. Obdržati kakovost sorte je poglaviten namen semenarjev. Od njihovega dela je odvisno, kako izenačene bodo rastline na gredi. Zato torej ni vseeno, katero sorto kupimo, in tudi ne, od katerega semenarja.