POMEMBNA KAKOVOST

Prava superhrana je slovenska

sr
10. 7. 2016, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Povsod slišimo stavek: »Naj bo hrana naše zdravilo.« Ali se kdaj vprašate, kako je v resnici? Živimo v času, ko je hrana postala vse, le to ne. Vemo pa, da so naši vitalnost, zdravje in dobro počutje odvisni prav od kakovosti živil, ki jih uživamo vsak dan.

dreamstime

A kljub vsemu zavedanju vse prepogosto mislimo, da je za naše zdravje odgovoren nekdo drug. Če slučajno zbolimo, smo kronično utrujeni in slabega razpoloženja, iščemo instant rešitve. Sveža, pristna, domača, polnovredna in ekološko pridelana hrana je tista, ki nam bo dala nujno potrebno energijo za preživetje in nam pomagala, da ohranimo vitalnost.

Na dosegu roke

O superhrani, superživilih čivkajo že vrabci na veji. Njihova skupna lastnost je visoka koncentracija zdravju koristnih hranil, predvsem vitaminov, različnih mineralov, esencialnih maščobnih kislin, aminokislin ter antioksidantov. Južna Amerika je postala meka neizčrpnih zalog superhrane (maca, semena chia, acai, camu-camu, škrlatna koruza, jakon, mačji krempelj …). Kaj pa je s hrano, ki jo najdemo v domačem okolju? Zanimivo je, kako nas z lahkoto prepričajo o izjemnih zdravilnih lastnostih tujih rastlin, tiste, ki so iz našega naravnega okolja in so za naše telo najbolj primerne, pa so zanemarjene.

Pomlad je bila pravi čas za sprehode v naravo, na katerih smo nabrali superživila: mlade koprive, čemaž, hmeljeve poganjke … in razveseljevali svoje utrujene celice z zakladi neokrnjene narave. Poleti pa lahko to ponovimo z obiskom domačega vrta. Predstavljamo vam nekaj dobrih znancev, ki jih z lahkoto poimenujemo superživila.

dreamstime

Grah – zakladnica vitaminov

Ta stročnica vsebuje veliko vitamina A, B1, B6, C, K in betakarotena, prav tako je bogata z magnezijem in cinkom ter folno kislino. Izboljšuje kri tako, da uravnoteži holesterol, kot vse stročnice, uravnava sladkor v krvi, mladi stroki pa vsebujejo veliko antioksidantov. Izjemno je bogat je z vlakninami, topnimi v vodi, ki so pomembne za normalno delovanje črevesja, dobro deluje na živčni sistem, pospešuje metabolizem, vitamin K pa aktivira osteokalcin, ki pomaga, da se kalcij vgradi v kosti, omogoča normalno strjevanje krvi in dviguje energijo telesa.  Uporablja se lahko svež, v obliki solat, ali kuhan, podobno kot fižol.

dreamstime

Brokoli – zdravje na kvadrat

5 superživil, ki vam jih predstavljamo, so le najbolj poznana zelenjava, na naših vrtovih in poljih raste še veliko podobnih junakov.

Brokoli se zaradi svojih energetskih, hranljivih in zdravilnih lastnosti priporoča kot zelo zdrava hrana. Poznamo različne vrste brokolija: kitajskega, brokolini, vijoličastega ...  Brokoli vsebuje veliko hranilnih snovi: vlaknine, vitamin C, vitamin A, kalij, kalcij, lutein, magnezij, sulforafan, ogljikove hidrate, folno kislino, fosfor in drugo. Dokazano je, da pozitivno deluje na različna bolezenska stanja: alergije, anemijo, anksioznost, artritis, astmo, bolezni zob, srčne bolezni, depresijo, ekcem, impotenco, bolezni mišic, karcinom, menopavzo, neplodnost, osteoporozo, sladkorno bolezen … Lahko ga uporabljamo kot dodatek jedem, v solatah, zelenjavnih jedeh, pripravljamo juhe.

Čebula – skoraj vsestranska

Danes si je težko zamisliti kulinarične dobrote brez čebule. Ampak čebula je veliko več kot le odlična začimba. Poleg številnih izjemnih sestavin vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov. Priporoča se kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka, pri težavah s srcem in ožiljem, je naravni antibiotik, manjša tveganje za raka na črevesju … Krom, ki ga čebula vsebuje, pa pomaga vzdrževati normalno raven inzulina. Če čebulo polagamo na rane, se hitreje celijo in se ne gnojijo.

dreamstime

Korenje – mavrica antioksidantov

Korenje spada med najbolj zdravo zelenjavo, saj vsebuje veliko koristnih in zdravilnih sestavin. Obstajajo različne vrste korenja, različne barve vsebujejo različne antioksidante. Najbolj pogosto je v uporabi korenina, a lahko uporabljamo tudi listje. Korenje vsebuje betakarotene, rastlinske vlaknine, vitamine C, A, B, D, PP, H, železo, kalij, kalcij, karotenoide, ksantofile, likopen, pektin, fosfor, cink, eterično olje …  Zaradi svojih čudovitih lastnosti dobro vpliva na anemijo, bolezni zob, srca in ožilja, debelost, depresijo, odpravlja parazite, dermatitis, ekcem in težave s kožo, izboljšuje vid, odpravlja težave z ledvicami, osteoporozo, znižuje holesterol, pomaga pri prehladu, visokem krvnem pritisku, karcinomu, celulitu, sladkorni bolezni, razstruplja …

dreamstime

Peteršilj – naravni zdravilec

Peteršilj se od nekdaj uporablja kot začimba, a marsikdo ne ve, da je tudi izjemno koristen kot zdravilna rastlina. Vsebuje baker, vitamin B12, vitamine B-skupine, vitamin C, železo, kalij, kalcij, mangan, magnezij, provitamin A, klorofil … Dokazano je, da pomaga pri slabem zadahu, plinih, deluje kot diuretik, za izločanje strupenih snovi iz telesa, pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni, znižuje visok krvni pritisk, pomaga pri kašlju, astmi, padcu imunskega sistema, nerednih menstruacijah in predmenstrualnem sindromu. Peteršiljev čaj pa zdravi opekline. Sok iz peteršilja in olje se ne priporočata nosečnicam in doječim materam zaradi mogočih slabih učinkov. Če se uporablja kot diuretik, z njim ne smemo pretiravati, saj lahko povzroči pomanjkanje kalija.