Volitve na Japonskem

Bodo rezultati volitev zaostrili odnose med Japonsko in Kitajsko?

D. B./STA
10. 7. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Japonska vladajoča koalicija premierja Shinza Abeja je na dobri poti, da okrepi svojo večino v zgornjem domu parlamenta, in to kljub mlačni podpori njeni politiki, kažejo medijske projekcije današnjih delnih volitev.

Profimedia
Abe upa, da bo njegova koalicija skupaj s skupino konservativcev iz manjših strank dobila dve tretjini v zgornjem domu.

Abejeva Liberalno-demokratska stranka (LDP) in koalicijska partnerka Komeito bosta dobili med 67 in 76 od skupaj 121 sedežev, za katere so danes potekale volitve. Doslej sta jih imeli 59, navaja javna televizija NHK.

Projekcije NHK in drugih medijev o izidu volitev temeljijo na vzporednih volitvah in drugih analizah.

Obe stranki imata sicer v preostali polovici zgornjega doma, kjer danes volitve niso potekale, že 77 sedežev. To pomeni, da bodo povečali svojo večino v 242-članskem telesu. Zgornji dom ima sicer v japonskem dvodomnem parlamentu manj vpliva.

Abe upa, da bo njegova koalicija skupaj s skupino konservativcev iz manjših strank dobila dve tretjini v zgornjem domu. To sicer že imajo v spodnjem domu. Tako bi namreč lahko začel s spremembami ustave, s katerimi želi med drugim ukiniti omejitve za vojaška posredovanja izven Japonske.

Takšne spremembe ustave pa bi lahko povzročile napetosti s Kitajsko, kjer je še vedno močan spomin na japonski militarizem.