Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Izčrpana zaradi slabokrvnosti

dr. Lu Li
21. 5. 2016, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naša zdravnica ima tokrat nasvete za bralko, ki se zaradi daljših obdobij slabokrvnosti počuti utrujeno, izčrpano in ne nazadnje brezvoljno. Ampak brez skrbi – dr. Lu Li se je v času, odkar dela v Sloveniji, že večkrat srečala s takimi primeri in je tudi poskrbela za učinkovite rešitve.

profimedia
V TKM pravijo, da je hrana prvo zdravilo!

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 35 let. Že od nekdaj sem rahlo anemična. Pa vendar ni ves čas enako. Pridejo tudi obdobja (leta), ko je raven železa v krvi normalna, potem pa ta spet upade. Takrat se bojujem z nenehno utrujenostjo, izčrpanostjo in sem brezvoljna.
Trenutno sem v tem obdobju. Do ničesar mi ni, težko se spravim v gibanje in na telovadbo, saj bi najraje le počivala in spala. Na koncu sem od tega sitna in slabe volje, kar seveda prenašam na ostale, svojega partnerja. Otrok še nimava. Moje menstruacije so res bolj močne kot ne, se pa tudi zelo hitro zadiham, še posebej če hodim po stopnicah, po hribu navzgor, včasih tudi že, če hodim po ravnem več kot tri ali štiri kilometre.

Kaj mi svetujete za mojo kri, energijo in splošno boljše počutje?

Nina

Odgovor

Ga. Nina, lepo pozdravljeni.

Opažam, da je v Sloveniji kar nekaj deklet in žensk, ki imate težave s slabokrvnostjo. Nič niste napisali glede vaše prehrane, obrokov, zaužite tekočine čez dan ter tega, ali ste se kdaj posluževali kakšnih diet ali ste vegetarijanka. To so prav tako pomembni podatki.

Vsekakor lahko rečem, da vam z gledišča tradicionalne kitajske medicine primanjkuje krvi in vitalne energije či. Gre za kvantiteto krvi, ki se skladišči v jetrih, ter celostno energijo telesa (zhengqi), pa tudi za upad vranične energije. Vranica preko zaužite hrane ustvari hranilne snovi in kri, vendar nima dovolj opore, da bi lahko ustvarila vsega v zadostni meri. Zato pride do občutka kronične utrujenosti, saj krvi posledično začne primanjkovati tudi znotraj jeter, ki se zakrčijo in ustvarijo krog notranje napetosti, nemirnosti in slabo voljo.

profimedia
Morske jedi, ribe in raki, rdeče meso in mesna juha naj bodo redno na vašem jedilniku.

Živčni sistem je tako pod napetostjo, organi in tkiva neprekrvavljeni in podhranjeni. Ko so jetra in vranica dalj časa v neravnovesju, se začnejo kazati tudi znaki upadanja ledvične energije, ki telesu ne zagotavlja gonilne sile, prav tako lahko začne upadati spolna sla, pojavijo se mrzle roke in noge ter glavoboli, vrtoglavice. Če želite nahraniti organe, tkiva in kri, je dobro, da začnete uživati živila, ki jih krepijo.

V TKM pravimo, da je (pre)hrana prvo zdravilo. Imeti morate redne obroke, priporočam od pet do šest na dan, ter predvsem pestro prehrano; vključite več morskih jedi, rdečo peso, rdeči fižol, čičeriko, longan liči, aronijo, maline, kakav, kitajske datlje ali žižule, med, črni sezam in oreščke, avokado, fige. Pomembno je tudi rdeče meso, kostna ali goveja juha, še posebej jagnjetina. Štiri- ali petkrat na teden si naredite kuhano jajce, jejte več artičok ter sladkajte jedi z melasinim sladkorjem ali sirupom.

Poleg tega vam priporočam tudi nekajmesečno uživanje formule angel eight form (bazhen), ki še posebej krepi kri, vsebuje topla in nevtralna zelišča, ki spodbudijo organe, da proizvedejo več telesnih tekočin. Še posebej je priporočljiva kitajska angelika (danggui), ki jo lahko pijete kot prevretek, če si jo najprej zmeljete v prah.

profimedia
Rdeča pesa v vseh oblikah – surova, pečena, v solati ali kot sok – in druge vrste okusne zelenjave zelo pripomorejo k zdravju.

Začnite tudi izvajati moksibustijo (s cigaro iz kitajskega divjega pelina), s katero si ogrevate točke ST36 (zusanli), SP6 (sanyinjiao) ter SP10 (xuehai – pomeni morje krvi). Ogrevanje izmenjujte dnevno, tako da ne presežete več kot 10 minut moksanja na dan, saj lahko prebitek pelina povzroči tudi učinek, kot je nemir, nespečnost ali notranja nervoza. Pelin je namreč zelo vroč ali jang po lastnostih in lahko hitro ustvari prebitek jetrnega ognja.

S pritiski si vsak dan masirajte tudi točki KI3 (taixi) in LI11 (quchi). Skušajte se vsak dan gibati, pojdite vsaj na lahek sprehod za 30 minut. Ne pretiravajte in se ustavite, ko začutite, da je dovolj. Zasoplost je povezana z dvigovanjem energije či, ki jo ustvari vranica ter jo pošlje do pljuč, ki jo razpršijo naprej.

Veliko nasvetov še imam za vas, list papirja pa je hitro poln. Oglasite se pri nas na posvet v ordinacijo Dao TKM.
Želim vam vse dobro!