Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Zelišče, ki podaljšuje življenje

Dr. Lu Li
23. 7. 2016, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Eno izmed ljubših zelišč zdravnice Lu Li je prav gotovo huang qi (izgovor: huang či) oziroma astragalus (radix astragali), ki se velikokrat uporablja v mešanicah za čaje ali tinkture in tudi samostojno kot prevretek.

profimedia
astragalus

Astragalus lahko dobimo v obliki posušene narezane korenine, zeliščnih tablet, v granulah ali tinkturi, v kuhinji pa ga Kitajci radi dodajajo k mesnim in zelenjavnim juham. V Sloveniji rastlino poznamo pod imenom grahovec.

Sladka korenina

svet24
Najboljši huang qi raste v provinci Notranja Mongolija na Kitajskem.

Kitajsko ime za rastlino je sestavljeno iz besede »huang«, kar pomeni rumeno (korenina je rumene barve), ter iz besede »qi«, ki pomeni nekaj več. Tako je že na podlagi samega imena jasno, da gre za pomembno zelišče. Uporablja se za tonifikacijo oziroma krepitev notranjih organov zang fu.

Pravijo, da raste najboljši huang qi v kitajski provinci Notranja Mongolija. Za pripravo zdravilnega zelišča se uporablja korenina, ki je sladkega okusa. Po tradicionalni kitajski medicini huang qi dviguje vitalno energijo qi in kri ter tako krepi delovanje vranice in vraničnega kanala. Uporabljamo ga, ko imamo slab apetit, težave z želodcem, ko se počutimo šibke, utrujene ali nas pesti vrtoglavica.

Krepi imunski sistem

Po tradicionalni kitajski medicini huang qi dviguje vitalno energijo qi in kri ter tako krepi delovanje vranice in vraničnega kanala. Uporabljamo ga, ko imamo slab apetit, težave z želodcem, ko se počutimo šibke, utrujene ali nas pesti vrtoglavica. Za maksimalno podporo telesu je uživanje huang qi v poletnih mesecih priporočljivo predvsem za ljudi, ki jih pozimi rado zebe, se počutijo šibki in omotični, imajo nizek krvni pritisk ali jih mučijo težave z želodcem.

Poleg vraničnega meridijana krepi tudi pljučnega. V kitajski medicini pravijo, da krepi obrambni ali wei qi, ki v grobem opisuje naš imunski sistem, obrambni qi pa je vendarle še veliko bolj specifičen. Fizično na telo deluje protivnetno, povečuje število belih krvničk ter uničuje bakterije in viruse. Tako ga zdravniki tradicionalne kitajske medicine velikokrat predpisujejo za lajšanje vseh oblik prehladov, pri bronhitisu in pri ostalih problemih z dihali, respiratornega trakta, prav tako preventivno in kurativno pri alergijah.

Ker krepi imunski sistem, Kitajci pravijo, da podaljšuje življenje. Vsebuje veliko železa, magnezija, cinka in vlaknin. V nekaterih raziskavah so dokazali, da deluje proti rakavim celicam, zato ga redno uporabljajo tudi onkološki bolniki (pljučni rak, rak materničnega vratu in rak na dojkah) in še posebej tisti, ki so se zdravili s kemoterapijo. Predpisujejo ga tudi bolnikom z diagnosticiranim virusom HIV.

Priporočajo ga posebej poleti

Ljudje ga še posebej radi uživajo za tonifikacijo jeter, proti visokemu krvnemu tlaku, pri diabetesu in v primeru kandide. Krepi aspekt jang ali energijo, zato se ga uporablja tudi pri zdrsu organov. Dobrodošel je pri vseh vrstah otroških bolezni, še posebej za lajšanje tegob pri noricah in dvig imunskega sistema. Huang qi uravnava tudi potenje in pomaga pri odvajanju vode, zato se ga uporablja pri edemih ali priboleznih, povezanimi z ledvicami. Greje tudi mišice ter pospešuje njihovo regeneracijo in zdravljenje fibromialgije. Ker je huang qi tako vsestranski, ga lahko nanašamo celo na kožne razjede in rane, da se le te hitreje celijo.

svet24

Za maksimalno podporo telesu je uživanje huang qi v poletnih mesecih priporočljivo predvsem za ljudi, ki jih pozimi rado zebe, se počutijo šibki in omotični, imajo nizek krvni pritisk ali jih mučijo težave z želodcem. Poleti namreč vlada energija jang, ki se lahko s toplimi zelišči v vročem obdobju maksimalno absorbira v naše telo in tako omogoča zaščito ob prihodu hladnejših dni.

Prisrčen pozdrav, Lu Li!