Alarmantno

V Sloveniji vse več okuženih s HIV

Simon Rosc
29. 7. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Soočamo se z vse večjim številom okuženih z virusom HIV. Samo v zadnjih šestih mesecih se je okužilo dvakrat toliko ljudi kot v zadnjih šestih mesecih prejšnjega leta.

Resnični napredek pri zajezitvi širjenja HIV bi bila uvedba brezplačne preventivne terapije.

Če smo leta beležili upadanje števila okužb z virusom HIV (če okužbe ne zdravimo, se razvije v aids), se zdaj ta trend alarmantno obrača. V zadnjem obdobju se je namreč drastično povečalo število okuženih z virusom HIV. Podatki kažejo, da je bilo lani v prvi polovici leta 24 novih okužb, letos pa je se je ta številka še podvojila; število novih primerov v prvih šestih mesecih letošnjega leta je namreč že 48.

Število okuženih v prvi polovici letošnjega leta se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo.

Različni viri okužb

Trend povečanja števila okuženih s HIV so zabeležili že konec lanskega leta. Še vedno je največ okuženih homoseksualnih moških (moški z moškim), a v zadnjem letu ugotavljajo, da se je procentualno približno polovica vseh na novo okuženih okužila bodisi s heterospolnim spolnim odnosom (moški z žensko) bodisi na kakšen drug način. Največ na novo okuženih je starih med 30 in 39 let, povečuje pa se tudi število okužb med mlajšimi, v starostni skupini med 20 in 29 let.

Terapija še vedno redkost

Na srečo so že dostopne terapije, s katerimi se lahko prepreči okužba z virusom HIV. Gre za dve vrsti terapije. Tista, ki je vsem dostopna pri nas, je postekspozicijska profilaksa (PEP). Gre za terapijo, ki jo zdravnik specialist predpiše po nevarnem spolnem odnosu, ko obstaja velika verjetnost za prenos virusa HIV. A PEP slovenski zdravniki kljub temu, da je na voljo, še vedno predpišejo v izredno redkih primerih, le ko gre za izjemno tvegan odnos (na primer ko se zagotovo ve, da je bil partner okužen z virusom HIV), kar pomeni, da obisk zdravnika po nevarnem spolnem odnosu še ni zagotovilo, da bo ta predpisal PEP. Zdravstvena zavarovalnica Slovenije namreč stroške terapije krije samo za primere, kjer je tveganje dokazano visoko.

Škrta ZZZS

Na voljo pa je tudi tako imenovana terapija PrEP (predekspozicijska profilaksa), ki se tveganim osebam predpiše kot preventiva pred okužbo z virusom HIV. A žal je tako, da v Sloveniji tovrstna terapija ni na voljo na stroške zdravstvene zavarovalnice, temveč le samoplačniško, kar pa znese mesečno okoli 450 evrov in je tako mnogim nedostopna.

Prav brezplačna uporaba preventivne terapije bi šele pomenila bistven napredek pri preprečevanju okužb. To pa bi bilo bolje celo s finančnega vidika ZZZS. V ZDA in Franciji so tako na primer že preračunali, da je ceneje poskrbeti za preventivo kot pa nato posamezniku vse življenje plačevati terapijo, da se okužba z virusom HIV ne razvije v aids. A pri nas je pač tako, da ZZZS kopiči dobiček, ki ga je mimogrede leta 2014 imela kar 21 milijonov evrov, Slovenci pa moramo vse več zdravstvenih storitev plačati iz svojega žepa.