Alkoholizem v Sloveniji

Pri popivanju dekleta dohitevajo fante

G.G.
18. 11. 2016, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaj je novega na področju pitja alkohola v Sloveniji? Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil publikacijo Alkoholna politika v Sloveniji: Priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov. V njej so predstavljeni izsledki glede obsega alkoholne problematike pri nas.

Profimedia
"Alkoholiki smo med najuspešnejšimi manipulatorji na planetu."
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil publikacijo Alkoholna politika v Sloveniji: Priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov.

Med zanimivejšimi podatki izpostavimo, da je že kar 85 odstotkov 15-letnikov pilo alkoholne pijače, kljub prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let. Dva od petih sta bila že vsaj dvakrat opita. V zadnjih letih opažajo tudi naraščanje deleža mladostnic, ki pijejo tvegano. Odstotek tveganih pivcev je višji med moškimi, pričakovati pa je, da se bodo razlike med spoloma v prihodnosti zmanjševale, saj v zadnjih letih narašča odstotek mladih žensk (25–34 let), ki se pogosto opijajo.

Vsak deseti državljan Slovenije po oceni NIJZ pije tvegano, kar pomeni, da pri njih obstaja verjetnost, da se bo razvila škoda zaradi pitja alkohola. Okoli 10 odstotkov prebivalcev pa v zadnjem letu ni pilo alkohola.

Na vzhodu pijejo bolj tvegano

Po alkoholu bolj segajo prebivalci vzhodne Slovenije. Ti imajo 1,7-krat večje tveganje za smrt zaradi razlogov, izključno povezanih z alkoholom, v primerjavi s prebivalci zahodne Slovenije.

Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre vsaj 725 oseb.

Nenazadnje povzroči alkoholizem tudi državno blagajno. Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je po oceni NIJZ v Sloveniji leta 2011 znašala 159 milijonov evrov.

Učinkoviti ukrepi

In kaj so za NIJZ najbolj učinkoviti ukrepi. Preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, omejevanje dostopnosti alkohola (uvedba licenc za prodajo alkohola, omejitev prodaje po urah in dnevih, določena spodnja starostna meja za nakup alkohola in pitje alkoholnih pijač), zmanjšanje cenovne dostopnosti alkohola, določitev minimalne cene alkohola, prepoved akcijskih in promocijskih cen. Smiselno se jim zdi tudi, da zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev in zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola.

V sprejemanju učinkovitih ukrepov alkoholne politike Slovenija zaostaja za najnaprednejšimi državami v Evropi in se med 29 evropskimi državami glede obsega uvedbe učinkovitih ukrepov uvršča na 16. mesto, medtem ko je po obsegu posledic zaradi škodljive rabe alkohola v samem evropskem vrhu.