Zasegli kar 875 kilogramov droge

Slovenski avtoprevozniki po Evropi z drogo

T.L.
18. 11. 2016, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Združba 28 oseb - gre za državljane različnih držav -, je delovala na območju 11 evropskih držav.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po veliki policijski akciji, v kateri so slovenski policisti v sodelovanju s tujimi organi na prste stopili veliki mednarodni hudodelski združbi, v kateri so s prevozi in s preprodajo prepovedanih drog služili tudi slovenski državljani, so na Generalni policijski upravi predstavili določene izsledke. 

Združba 28 oseb - gre za državljane različnih držav -, je delovala na območju 11 evropskih držav. Člani kriminalne združbe so za druge kriminalne združbe izvajali prevoz prepovedanih drog od skladišč do več evropskih držav. Poleg drog so ponujali anabolične steroide in hormone.

GPU
Drogo so prevažali v tovornjakih.

Slovenski del združba je deloval v tujini, karm kot so izpostavili na tiskovni konferenci, ni običajno. Droga zato tudi ni končala na slovenskem tržišču, ampak v ciljnih državah, ki so najpogosteje bile Nemčija, Švica, Norveška in Švedska. 

Koprski kriminalisti na sodišče v Celju podali 19 kazenskih ovadb za 13 slovenskih državljanov, ki so stari med 17 in 66 let; dva nizozemska državljana (stara 51 in 52 let); tri bosanske državljane in 33-letnega srbskega državljana. 

Poleg tega je Okrožno sodišče v Celju na predlog tožilca izdalo evropski priporni nalog zoper tri osebe, ki se nahajajo na Nizozemskem

Slovence na "sumljive tovornjakarje" opozorili tujci 

Preiskava se je v Sloveniji začela leta 2015 ob zaznavah, ki so jih našim organom pregona sporočili iz tujine, da slovenski  avtoprevoznikih prevažajo večje količine droge. Februarja 2016 so začeli izvajati odobrene prikrite preiskovalne ukrepe. Kmalu po nadzoru nad tremi osebami so se informacije izkazale za utemeljene. Policija poudarja, da se prevzemi in prevozi droge niso dogajali preko Slovenije. Prevozniki so opravljali legalne prevoze govora po evropskih državah, in sicer skupaj z legalnim tovorom. 

Skupno je bilo prijetih 10 osumljencev iz Slovenije. Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov, je povedal, da je bilo skupno prijetih 10 osumljencev iz Slovenije.  

Zasegli 865 kilogramov droge, na trgu vredne prek 20 milijonov evrov

Skupna količina zaseženih drog, ki jo je zasegla slovenska policija znaša 875 kilogramov bruto teže, in sicer 216 kg hašiša, 38 kg kokaina, 45 kg heroina, 123 kg amfetamina in 453 kg kanabisa.

Slovenski državljani, ki so sodelovali v združbi - gre za avtoprevoznike, ki so se ukvarjali z legalnimi prevozi in so med legalnim blagom prevažali tudi droge - so dobili najmanj 500 evrov po kilogramu prepovedane druge. Samo slovenski del združbe si je po izračunih policije pridobil med 400.000 do milijona evrov sredstev. 

In še širše o zaslužkih: cena zasežene droge se giblje med štirimi in desetimi milijoni evrov, je povedal Jurič. Če pa bi zasežena droga prišla do končnih uporabnikov, bi lahko dosegla več kot 20 milijonov evrov. Kriminalna združba je nenehno tudi novačila nove prevoznike, pravi Jurič. Sicer pa je večina vpletenih v mednarodno kriminalno združbo v preteklosti že bila obsojena zaradi podobnih dejanj. 

Kako so potekali prevozi?

Avtoprevoziška podjetja iz Celja, Kopra in Ljubljana so sklepala pogodbe s samostojnimi podjetji, ki so nato izvajali prevoze po Evropi. Drogo so prevažali v priklopnih delih vozil. Legalni tovor se je vedno nalagal na drogo, kar je, kot pravi policija, onemogočal pregled tovora.