Skrajno dejanje

Nežo odpeljali na zdravljenje v Padovo

M.K.
18. 11. 2016, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starši dveletne Neže Arnol so hčerko včeraj popoldne na lastno odgovornost odpeljali s pediatrične klinike v Ljubljani v tujino.

osebni arhiv
Nežo naj bi odpeljali na urgenco v Padovo brez vnaprejšnjega dogovora z bolnišnico.

Nežo, katere zgodba v zadnjih dveh tednih odmeva v slovenski javnosti, so sprejeli so v eni od bolnišnic v italijanskem mestu Padova, poročata portal Domovina.je in Radio Ognjišče.

Potem ko je zdravljenje zavrnila bolnišnica Great Ormond Street Children’s Hospital v Londonu, so starši izgubili zaupanje, da bi do primernega zdravljenja v tujini lahko prišlo prek posredovanja UKC.

M24.si
"Prav se mi zdi, da Neža poskusi, kaj zmore, da se ji to omogoči," je sodelavcem družinske organizacije Iskreni.net povedala mamica Zala Arnolj.

Čimprejšnji odhod v tujino naj bi v dani situaciji svetovali tudi nekateri zdravniki znotraj pediatrične klinike. Tudi zato in predvsem zaradi očitno povsem porušenega zaupanja do zdravniške obravnave, so se starši odločili za res skrajno dejanje.

Nežo je na poti ob mami Zali spremljal sobni zdravnik Dr. Silvo Kopriva, ki je na željo staršev napisal tudi zdravniško mnenje.

Po naših informacijah so zdravniki, ki so Nežo jo v Padovi sprejeli, najprej naredili kardiološki oceno, vendar glede na vse druge parametre njene bolezni, še ne morejo oceniti vseh možnosti nadaljnega poteka zdravljenja. Danes opravljajo tudi nevrološko evalvacijo, s katero bodo ocenili stanje dekličnih možganov, ki so jih v UKC Ljubljana ocenili za 100 odstotno mrtve.

Starši v tem trenutku celotne stroške zdravljenja v tujini nosijo sami. Že pred odhodom je Zavod za zdravstveno zavarovanje zavrnil financiranje zdravljenja v tujini. Starši so prevoz v Padovo organizirali prek zasebne reševalne službe, še piše Domovina.je.

Kot smo pisali, si dekličini starši že dalj časa prizadevajo, da bi Nežo pregledali v tujini, ker slovenskim zdravnikom ne zaupajo več. Ponujena možnost je bila londonska otroška bolnišnica Great Ormond Street Children's Hospital, a so zdravljenje tam pred nekaj dnevi zavrnili. Odvetnica družine Vanja Šisernik je takrat menila, da je bila za to kriva neformalna komunikacija med ljubljanskimi in londonskimi zdravniki. V listinski dokumentaciji, ki so jo poslali iz UKC v London in jo je prejela tudi Šisernikova, namreč ni bilo nobenega govora o transplantaciji srca. Se je pa ta kar naenkrat omenjala v zavrnitvi.

Odvetnica je takrat menila, da je bilo Nežino zdravstveno stanje očitno predstavljeno na takšen način, da so v Ljubljani sposobni nuditi ustrezno zdravljenje, vendar starši zaradi nezaupljivosti tega ne dopustijo. Poudarila je še, da je za dekličino zdravje pomembna vsaka izgubljena ura.

V UKC Ljubljana so vse očitke ostro zavrnili.