Obilno bo

Vremensko opozorilo: "Umirilo se bo v soboto zvečer"

T.L.
18. 11. 2016, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V dobrih 24 urah bo v večjem delu zahodne in južne Slovenije predvidoma padlo od 50 do 100, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi okoli 200 l dežja na kvadratni meter.

Profimedia
Vreme se bo umirilo šele v nedeljo.

"Pred  nami je novo poslabšanje. Večino padavin pričakujemo med današnjim popoldnevom in sobotnim večerom. Glavnina padavin bo na zahodu in jugu države, v višjih legah bo pihal okrepljen jugozahodnik, ob morju pa jugo. Temperature visoke, zjutraj od 9 ali 10 stopinj, popoldne pa od 14 do 15 stopinj Celzija. Jutri proti večeru se vremensko dogajanje umiri," nam je o vremenskih obetih za konec tega tedna povedal Luka Ravnik, dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso). Zaradi obilnega dežja je Arso tudi izdal opozorilo.

Dve opozorili

Možne so tudi poplave. V noči na soboto in v soboto čez dan bodo reke močneje narasle, pri tem se lahko reke razlijejo. Največja verjetnost za poplavljanje rek je v porečjih Vipave, Kolpe, Dravinje ter v nekaterih porečjih osrednje Slovenije. Ob intenzivnih lokalnih padavinah je predvsem v zahodni in južni polovici Slovenije možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov, opozarjajo na spletni strani Arsa. 

V dobrih 24 urah bo v večjem delu zahodne in južne Slovenije predvidoma padlo od 50 do 100, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi okoli 200 l dežja na kvadratni meter, opozarja Arso.

Padavine bodo postopno v noči na nedeljo prenehale v večjem delu države. Za nedeljo kaže, da bo ponekod na zahodu države še lahko padla "kakšna kaplja dežja", drugod pa se obeta suho vreme, morda bo posijal tudi kakšen sončni žarek, nadaljuje Ravnik. 

Ohladitve ni na vidiku, Kredarici obilna pošiljka snega 

Kaj pa začetek prihodnjega tedna? Prihodnji teden na zahodu bolj oblačno, lahko tudi z rahlim občasnim deževjem, medtem ko je na vzhodu možno več sonca. 

Meja sneženja bo večinoma nad 2000 metri. Večina padavin bo v obliki dežja, na Kredarici pa bo lahko zapadlo kar nekaj snega. "Drugod po prevladoval dež, ker ostajamo v toplem zraku in južnem vetru in meja sneženja je razmeroma visoka: večinoma nad 2000 metri, ponekod na Gorenjskem pa nekoliko nižje, nad 1700 metri," pojasnjuje Ravnik. Ohladitve pa trenutno ni na vidiku. 

Tudi na sosednjem Hrvaškem bo v soboto podobno vreme in tudi tamkajšnji vremenoslovci so izdali opozorilo, mediji pa poročajo o visokih temperaturah, ki bi lahko na južnih delih države presegale 20 stopinj Celzija.